slowczech

slowczech


(210*) Lenka: Život na Maltě (část 2)

May 14, 2021

Ahoj! Tak co je nového? Jak se máš? Doufám, že se máš dobře, fajn, v pohodě.V epizodě číslo 206 jsem mluvila o tom, jaký je oficiální jazyk na Maltě a jaká je aktuální situace. Dneska budu mluvit trochu víc o svém životě na Maltě, jaká je práce lektorky v zahraničí a můj denní stereotyp. Kde bydlím, jak pracuju a jaké počasí je na Maltě?  Jestli se ti líbí slowczech podcast, budeme rádi, když budeš naším patronem na www.patreon.com/slowczech. A teď už pojďme na to, pojďme mluvit o Maltě. Nejdřív pro tebe mám pár slovíček..

Pech – Mít pech, znamená mít smůlu, nemít štěstí. – have a bad luck
Okouzlující – Malta má okouzlující ulice, například ve městě Mdina, to znamená že jsou jako kouzelné, jsou moooc krásné. – charming
Na zemi (země) – Země je to, kde chodíme. Ty chodíš, ty jdeš po zemi. –  ground
Ostrov – Ostrov je místo, které je v moři nebo spíš je uprostřed moře. Ostrov je například Ibiza, Malta, Sardínie. – Island
Víš, že Malta je menší než Praha? Malta má tři ostrovy – ostrovy se jmenují –  Malta, Gozo a Comino. Aktuálně, Gozo a Comino je zavřené, bohužel. Já vím, to je pech, to je smůla. Protože na ostrově Gozo a Comino jsou fantastické, okouzlující pláže. Bohužel, ještě jsem tam nebyla. Já bydlím na hlavním ostrově, na Maltě. Bydlím v oblasti (ve čtvrti) která se jmenuje Sliema. To je čtvrť  (oblast) která je krásná. Je super! Jsou tady obchody, restaurace, pláže, bazény. Je to hezká čtvrť. Je to čtvrť, kde žijí cizinci. 
A co moje práce? Jak pracuju na Maltě? Práce lektorky je super. Je super, protože moji studenti jsou super, moje kolegyně jsou super, protože čeština je super, ale moje je práce je taky super, protože pracuju online. To je můj sen. Vždycky byl můj sen pracovat online. Jsem digitální nomád, jůůůů. Opravdu, je to super, je to fantastický, protože dělám stejné věci jako v České republice, ale jsem u moře. Jak vypadá můj stereotyp každý den? Pravda je, že každý den je trochu jiný. Nemám stereotyp. Každý den jsem na pláži. Ale pozor. Na pláži mám bundu, mám teplé oblečení, ne bikiny, nemám plavky! Malta je v jižní Evropě, ale tropické počasí tady ještě/zatím není. Bohužel. Achjo. Není tady 30 stupnů, ale je tady jaro. Je tady fajn počasí, není zima jako v České republice. Je tady 18 stupňů. To je někdy o 18 stupňů víc, než v České republice. To znamená, že v Česku je 0°C a na Maltě je 18°C. Takže na Maltě je o 18°C víc. Doma je ale hodně zima! Nemáme klasické topení, brrrr. Velká zima. Zatím tady není velké teplo jako v létě, ale můžeš se koupat v moři. Je to fajn, doporučuju! Wim Hof říká, že je to zdravé. Studená voda. Haha. Když mám v Brně volno jsem v lese. Když mám volno na Maltě jsem na pláži. Super! 
Samozřejmě, být v zahraničí má i nevýhody. (Být v zahraničí má i mínusy.) První týden jsem neměla žádný stůl a musela jsem pracovat, musela jsem učit své studenty na zemi. Seděla jsem na zemi, na podlaze, a notebook byl na židli. To byl moc nepohodlné! Taky internet byl moc špatný, internetové připojení bylo často moc nestabilní. Teď je ale všechno dobré! Všechno funguje, mám stabilní internet. Mám stůl. Mám teplou vodu. Takže teď jsem šťastná!

V dnešní epizodě jsem mluvila o tom, že má Malty tři ostrovy. Ostrov Gozo je zavřený a já bydlím na hlavním ostrově Malta. Taky jsem říkala, jaká je práce lektorky a jaké je tady počasí. Není tady tropické počasí, je tady 18 stupňů. Ale je mi moc zima, protože doma nemáme klasické topení.Taky jsem říkala, že práce v zahraničí je super, ale má taky nevýhody (mínusy), jako například nestabilní internet. V příští epizodě budu mluvit o tom “Proč je Malta zajímavá”. 
Máš nějaké oblíbené místo na Maltě? Máš nějaký oblíbený produkt nebo jídlo na Maltě? Pokud ano, budu moc ráda, když mi napíšeš do komentáře, budu moc ráda. Budu moc ráda, pokud mi napíšeš nějaký osobní tip! Děkuju, dík, díky moc!