slowczech

slowczech


(209**) NEW “CIZINCI VYPRÁVÍ” – Gabriel z Brazílie

May 07, 2021

Předtím než začne nová série “Cizinci vypráví”, pro tebe mám otázku: Jak se má tvoje čeština? Je taky demotivovaná jako moje arabština? Achjo… Ráda bych nějakou challenge v arabštině… Jestli chceš challenge v češtině, jednu challenge pro tebe mám! Budeš hodně poslouchat a hlavně hodně mluvit. Budeš trénovat gramatiku prakticky. A to každý den! If you are a false beginner – middle intermediate level, join the 21 day grammar challenge! A few last spots left because we are starting on May 11. Příští týden!
***
Čau, jak to jde? Dnes pro tebe mám novou podcastovou sérii, která se jmenuje “Cizinci vypráví”. Tato nová série nebyl můj nápad. Byl to nápad Gabriela. Gabriel je Brazilec, který žije v Praze. A Gabriel měl tento skvělý nápad – udělat podcast. Mám fakt radost!!
Gabriel ti řekne, proč miluje Prahu. A musím říct, že Gabriel mluví o Praze fakt moc krásně. Gabriel ti taky řekne, jaká je jeho práce v Praze a proč má tu práci tak rád. Dále – kdy byl poprvé v Česku? Co se mu na Česku nejvíc líbilo? Jaká místa má v Praze rád? Jaké jídlo? A proč mu imponuje česká historie.
Gabriel samozřejmě dělá chyby. Není rodilý Čech, je Brazilec. Ale díky tomu, že Gabriel dělá chyby, mluví dnes tak dobře. Uvidíš. Ale toto je fakt důležité, fakt poslouchej pozorně: Musíme dělat chyby, když se učíme. Jinak to nejde. Není jiná možnost. A proto věřím, že tě Gabriel motivuje a inspiruje a že nebudeš mít strach taky dělat chyby jako on.
A co teď? Teď můžeš jenom poslouchat Gabriela. Nebo můžeš poslouchat Gabriela a číst transkript. Protože v transkriptu této epizody na webu slowczech je správná čeština. V transkriptu nejsou chyby. A ty můžeš poslouchat Gabriela a číst transkript.
Těšíš se? Jdeme na to!

Ahoj Eliško, ahoj všichni!
Jmenuju se Gabriel. Narodil jsem se v Brazílii, ale bydlím v Praze už tři roky a učím se česky už jeden a půl roku.
Už víc než dvacet let pracuju s portugalským jazykem, hlavně jako reklamní copywriter a jako novinář, který píše o turistice. Pořád (i dnes) pracuju s portugalským jazykem. Ale v Praze jsem našel jinou práci, která je ted’ moje oblíbená (= ta nejlepší práce, kterou jsem kdy měl). To je turistický průvodce. Ukazovat Prahu (turistům) a mluvit o české historii s turisty, kteří mluví portugalsky, je práce, která se mi (v životě) moc líbí.
Moje první návštěva České republiky byla víc než dvacet let zpátky. Tenkrát jsem byl turista. Po dobu pěti dní. Praha se mi opravdu líbila. A potom jsem se sem vrátil mnohokrát – v posledních dvou desetiletích.
Myslím, že láska mezi lidmi a městem je jako láska mezi lidmi: nikdy nevíme, proč milujeme, jenom víme, že ho nebo ji milujeme. A tak nevím, proč miluju Prahu. Nevím, co v Praze získalo moje srdce. Ale mám několik nápadů. Architektura je jeden důvod. Určitě. Už jsem navštívil mnoho krásných a slavných měst na světě, ale nikdy jsem neviděl takové město jako je Praha. Ta směs krásných architektonických stylů, které má Praha, je exkluzivní.
Panorama Prahy je taky jako z jiného světa. Všechny – Pražský hrad, Vltava, Petřín, Letná, Malá Strana a Karlův most jsou nejkrásnější městská panoramata, která znám.
Kromě architektury, české jidlo je fantastické. Smažený sýr s tatarskou omáčkou je jedno z mých oblíbených jídel. Výborný utopenec je nejlepší kamarád, když jsem s kamarády na pivě. Chlebíčky jsou nejgeniálnější nápad v kategorii fast food. A taky jeden jednoduchý chléb k snídani je pro mě skvělý. Musím mluvit o pivě? Myslím, že ne. Dobré pivo a Česká republika jsou synonyma.
Taky mám rád Českou kulturu. Ta impozantní česká kinematografie, ti spisovatelé, ta láska k hudbě a taky koncerty venku,… scény všude, opery… Zdá se, že všichni Češi mají rádi kulturu.
A nakonec, česká historie. Po mojí/svojí první návštěvě jsem studoval českou historii.