slowczech

slowczech


(196*) Eliška: Nový dům a už/už ne/ještě/ještě ne

February 04, 2021

Čau, jak se daří? Máš se fajn? Dneska pro tebe mám další trochu gramatickou epizodu. Ale nejdřív ti chci říct, že Lenka připravuje další IGTV. Na konci ledna Lenka na Instagramu vařila Live! = naživo. A tak na konci února bude Lenka znovu live! Chceš víc detailů? Sleduj (follow) Instagram slowczech.
Jaké je téma dnešní epizody? Nedávno jsem měla moc fajn lekci s mými dvěma studentkami. Jedna je Američanka a jedna je Němka a obě bydlí v Brně. A trénovaly jsme “už ne” a “ještě ne“. A potom mi holky řekly: “Eliško, nemůžeš na tohle téma udělat podcast?” A já jsem řekla: “To je skvělý nápad!” A tak pro tebe, milý fanoušků Slowczech, mám dnes tohle zajímavé téma. Co znamená už, už ne, ještě, ještě ne? Nejdřív řeknu, co to znamená, a potom pro tebe mám příběh! Tak, jsi ready? Jdeme na to!

Už = already (Už jsem unavená. Už je pozdě.)

Už ne = not anymore (Už nemám hlad. Už nechci pít.)

Ještě = still, more (Ještě jsem v práci. Musím dnes ještě nakoupit.)

Ještě ne = not yet (Ještě neumím dobře arabsky. Ještě nejsem připravená.)

Už tři týdny máme nový dům. Už nebydlíme v bytě. Teď máme krásný dům mimo Brno. Nejlepší na tom je, že je jenom 9 kilometrů od mojí práce. Takže když není led, jezdím na kole!

Ale musím říct, že stěhování ještě není hotové. Ještě máme hodně věcí v krabicích. V obýváku jsou krabice. V garáži jsou krabice. Pod postelí jsou krabice. Krabice jsou ještě plné. Krabice ještě nejsou prázdné.

Víš, co teď už nemusíme dělat, když už nebydlíme v bytě? Už nemusíme platit nájem. Už nemusíme parkovat na ulici. Už nemusíme chodit do druhého patra. Už nemusíme být v kontaktu s majitelem bytu, když je nějaký problém. Protože všechno už můžeme opravit sami. A protože všechno taky chceme opravit sami.

A co teď naopak už můžeme dělat, když už nebydlíme v bytě? Už můžeme sedět na zahradě, protože už máme zahradu. Už můžeme investovat do domu, protože je náš a chceme investovat. Už můžeme dát věci, které nepotřebujeme každý den, do garáže, protože už máme garáž. Už můžeme opravovat našeho Landrovera doma, protože už máme garáž.

A co ty? Už jsi dnes večeřel(a)? Nebo jsi ještě nevečeřel(a)? Co už jsi dnes udělal(a)? Co jsi dnes ještě neudělal(a)? A co chceš dnes ještě udělat? Co máš ještě v plánu? Napiš mi do komentáře na www.slowczech.com a já ti odepíšu = já budu reagovat. A jestli máš nápad na další epizodu, napiš mi taky do komentáře. Ráda píšu epizody na přání (at your request). Ty si přeješ nějakou epizodu a já ji napíšu. Teda, ne všechno, například téma “děti a dětská konverzace na hřišti”,… to promiň, to ještě neznám a to ještě nemůžu psát. 

Tak, měj se hezky, uč se česky a čau!