slowczech

slowczech


(193**) Lenka: Česko, jsme opravdu země piva? (část 1/2)

January 14, 2021

Eliška: Ahoj! Jak to jde? Jak se dneska máš? Dneska pro tebe má slowczech super epizodu. Lenka bude mluvit o pivu! To je velmi velmi velmi oblíbené a hlavně důležité téma. Ale nejdřív pro Tebe mám jednu  pozvánku (invitation). Lenka tě zve na *COOKING CLASS*! Slowczech bude na Instagramu vařit online, mňam! Budeme vařit a mluvit česky. Kdy? 27.ledna v 19:00! (Co budeme vařit? Pečené kuře a brambory! ) Jestli chceš, můžeš vařit online s Lenkou, nebo se jen připojit a mluvit česky! Co si musíš připravit? Sleduj náš Instagram slowczech_ – tam bude recept! Nemáš čas 27.ledna v 19:00? Není problém! Na Instagramu IGTV (Instagram TV) bude záznam! Tak, a teď jdeme na to – téma Česko a pivo je tady.
Lenka: Ahoj kamarádi, přátelé a fanoušci slowczechu! Dnešní epizoda bude fakt bezva. Budu mluvit o něčem, co je (nejen) v České republice mooc oblíbené! Dneska epizoda je na téma pivo. Budu mluvit o tom, jak je pivo pro českou kulturu důležité, proč si myslím, že pivo v Praze je drahé a jak, jakým způsobem Češi pijí pivo. Pokud jsi fanoušek piva, tahle epizoda se ti bude líbit. Tak pojďme na to!
Lež – lie, to znamená něco, co není pravda. lež má krátké nohy, a lie has short legs. Rozumíš? To znamená, že lež neexistuje moc dlouho. Brzy zjistíš, jestli někdo říká lež, nebo ne. 
Pořád – still – Mám kamarádku, která pořád mluví. A pivo v Praze je pořád levnější než v Anglii. 
Pípa – Beer faucet – Pípa je věc v hospodě, nebo v restauraci. Pípa je důležitá pro točené pivo. 
Pěna – foam – Pěna je na pivo, pěna je taky v moři. Existuje taky pěna na holení!
lahev/ flaška – bottle – Láhev je věc, kde je třeba voda, pivo, Coca-cola. Existuje skleněná nebo plastová láhev. 
Zmáčknout – squeeze/press – Můžu zmáčknout plechovku, ale taky zmáčknout ruku. 
Plechovka – can – Piješ Redbull? Redbull je pití, ale to pití v plechovce. 
Bedna – crate – Existuje bedna piva, bedna na ovoce bedna na brambory
Sud – barrel – Sud na víno, sud na pivo. Diogenés žil v sudu. 
 
Nejsi někdy překvapený/překvapená, že Češi pijí pivo ráno, dopoledne, v poledne, odpoledne, večer i v noci. Češi mají vždycky čas „na jedno“. To znamená, že Češi mají čas na jedno pivo, že vždy existuje volný čas na jedno pivo. Možná jako Italové pijí často víno, my pijeme hodně pivo (Ale víno taky). Ale, znáš největší českou lež? Už jsi někdy slyšel / nebo slyšela větu – Jdu na jedno! To znamená, jdu do hospody a dám si jenom jedno pivo. My v Česku říkáme, lež má krátké nohy. Každý ví, že věta “Jdu na jedno” není pravda. Je to lež. Pivo je super a dát si jenom jedno pivo je těžký úkol. Dát si dvě piva je lepší. Souhlasíš?
CENA
Když je turista v Praze, má radost! Rozumíš, co znamená mít radost? To znamená, že jsem happy, ale česky říkáme: “Mám radost!” Takže turista má radost, protože pivo v Praze je levnější než voda.  Musím ti ale něco říct! Voda nemůže být dražší než pivo. Není to  legální.  Jasně, pivo pořád stojí míň než v Rakousku nebo Anglii. Ale pivo v Praze je levné možná pro turisty a cizince. Na vesnici a v malém městě je pivo mnohem levnější = stojí méně peněz, než v hlavním městě. Nebo už jsi měl/a „jedno velké“ za 20 kč v Praze? Já ne. Pokud ano, napiš mi to, prosím, do komentáře!
JAK PIJEME PIVO?
Jak pijeme pivo? Určitě víš, že Češi milují čepované pivo. Čepované nebo taky točené pivo najdeš hlavně v hospodě, v restauraci nebo na koncertě. Čepované pivo se dělá pípou. Člověk, číšník, který čepuje pivo, se jmenuje výčepní. Výčepní je specifické slovo, je to jako barman. Čepované pivo je čerstvé a studené. Pivo pijeme buď velké – 0,5 litru nebo malé 0,3 litru. Půl litru, tj. 500 ml nebo malé pivo, tj. 300 ml. Půl litru,