slowczech

slowczech


(189**) Lenka: Tři aktuální české osobnosti

December 11, 2020

Eliška intro: Jak to jde? Co je nového?  Určitě víš, že ve slowczech už to nejsem jenom já. Spolupracuje se mnou Lenka, Ema, Míša a Michaela. Michaela pro tebe tvoří pdf dokumenty. První dokument uvidíš na Vánoce, hurá! No, a víš taky, že slowczech má teď  Patreon? Jestli máš rád(a) materiály, které pro tebe ve slowczech děláme, mrkni na dárky na Patreonu. Co financuje Patreon? Nové mikrofony, vybavení na nahrávání, licence na hudbu, video a programy. Poplatky za web a za hosting podcastu. Pro minulou epizodu měla Lenka ještě starý mikrofon. Dnes má díky vám, Patronům, nový mikrofon. A myslím, že kvalita zvuku je teď parádní! Díky moc, jste skvělí. Ale hlavně… jste skvělí studenti češtiny. Motivovani, pozitivní a veselí. Pro lepší integraci do české společnosti pro vás dnes Lenka připravila super epizodu – vybrala 3 aktuální známé osobnosti Česka. Tak, jdeme na to, co ty na to?
***
Cizinci určitě znají Tomáše Garrigua Masaryka, Václava Havla, Franze Kafku, Antonína Dvořáka nebo Jana Nerudu. Možná neznají každou známou/populární/slavnou osobnost, ale určitě někdy něco slyšeli o české historii. Ty určitě víš, kdo je Masaryk nebo Dvořák. To všechno může být zajímavý Čech nebo Češka. Nikdo, ani Masaryk, ani Kafka, už bohužel nežije. Jsou to slavné/důležité osobnosti, které ale dneska na ulici, v obchodě nebo v kině nemůžeš vidět. 
Češi jsou populární po celém světě – zpěvák, zpěvačka, skladatel, skladatelka, herec, herečka, režisér, režisérka, vědec, vědkyně, spisovatel, spisovatelka, politik, politička, sportovec, sportovkyně… O kom tedy Češi dneska/v dnešní době mluví? Kdo/jaká osobnost/jaká celebrita je hlavní téma konverzace? Kdo je populární a proč? Jaké má povolání? Dneska jsem vybrala osobnosti  kteří jsou dneska „in“, kteří jsou v dnešní době populární. Nebyl to lehký úkol, protože Česká republika má slavné sportovce a sportovkyně, krásné modelky, chytré vědce a talentované umělce. Vybrala jsem tři velmi populární osobnosti, o kterých se moc mluví a píše a o kterých můžeš s Čechy mluvit a konverzovat. 
Nejdřív pro tebe mám slovíčka:
Osobnost – figure, personality – toto slovo jsem použila na začátku.  Existuje slovo osoba, jako člověk. Osobnost je člověk který je populární a výrazný, je vidět. 
Pořad –  show-  Pořad, to je seriál, dokument nebo film, který je v televizi. V televizi se divám na dokumentární pořad. 
Výstřední – Eccentric – výstřední znamená extravagantní, má moc pozornost, je viditelný – 
divný – weird – nenormální, neobvyklý 
určitě – surely, sure! – Jasně, není pochyb. Chceš jít do kina? Určitě, jo!
kožich – fur- Kožich je oblečení, které je super na zimu, protože je moc teplý. Kožich je ale vyrobený ze zvířat. Lidé mají oblečení,  zvířata mají kožich – zajíc, liška.
přezdívka – nickname – Například zpěvačka Madonna se nejmenuje Madonna. Madonna je jenom její přezdívka.  
předstíral – pretend – Dítě předstírá, že studuje. V dnešní době se často říká fejkovat. Fejkovat, předstírat znamená dělat něco, co ve skutečnosti neděláme. 
KAZMA
Kazma se jmenuje Kamil Bartošek, ale jeho hlavní přezdívka je Kazma. Kazma je internetový producent, influencer a moderátor. Je moderátor pro pořad One Man Show, to je internetová televize seznam.cz. Moderoval taky v rádiu. Dělá velké, extravagantní projekty. Každý projekt je velké překvapení. 
Kazma se stal moc populární díky pořadu Prostřeno. Kazma udělal fiktivní postavu nemocného člověka, který byl v soutěži Prostřeno. Kazma nebyl herec, ale producent. Herec byl Karel Ondrka, on ale není moc známý. V pořadu byl herec moc extravagantní a výstřední. Výstřední znamená, že dělal nenormální věci, které každý den nevidíš a neslyšíš. Byl velmi divný. Každý člověk v Česku mluvil o pořadu Prostřeno, protože to bylo moc zajímavé a nikdo nevěděl, co to znamená. Kazma potom řekl,