slowczech

slowczech


(186***) Ema: Martin přijel na bílém koni

November 19, 2020

Eliška: Ahoj, jak to dneska jde? Dnešní epizoda je opravdu zajímavá, protože se týká magického datumu 11. 11. a legendy o Martinovi. Tuto epizodu napsala a namluvila členka týmu slowczech Ema. S Emou jsi ještě nemohl/a vidět rozhovor na YouTube, ale neboj – brzy ho uvidíš! Už je v plánu! Jinak ti chci ještě připomenout, že slowczech má teď taky Instagram – mrkni, jsou tam fakt pěkné a vtipné ilustrace. Ale teď už nebudu dál mluvit, předávám slovo Emě. Ready? Jdeme na to!
***

Ema: Ahoooj, tady Ema. Budeš to dneska ty, kdo naučí se česky, pomalu a hezky? Doufám, že ano! Tak pojďme na to! Dneska se budeme bavit o svátku svatého Martina. Tady jsou slovíčka, která budeš potřebovat pro snadnější porozumění:  
Svátek – den, kdy vzpomínáme na nějakého důležitého člověka, lidé často v tento den nepracují a oslavují, feast day a nebo můžeme slavit jméno v kalendáři, name day
Husa –   vodní pták, který má oranžový nebo žlutý zobák, goose
Astronom –  člověk, který se zabývá pozorováním vesmíru, astronomer
Astrolog –  člověk, který se zabývá vlivem pohybu planet na člověka, astrologer
Numerologie –  pseudověda, která zkoumá význam čísel, numerology
Liché číslice – čísla 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13………….., odd numbers
Křesťanství – náboženství, které se zabývá životem a učením Ježíše, Christianity
Legenda – příběh, který se zabývá životem a činy svatých lidí = světců (například svatého Martina), legend
Plášť – druh oblečení, dlouhý kus látky, například Harry Potter často nosil plášť, doktoři nosí bílý plášť, coat
Žebrák – člověk, který nemá peníze a žádá o ně ostatní, beggar 
Kázání – projev s náboženským obsahem, řeč v kostele, preaching
Svatý Martin přijel na bílém koni
Kdo byl sv. (svatý) Martin a proč ti o něm chci vyprávět? 11.11. nebo taky 11. listopadu má v kalendáři svátek Martin. V tento den my Češi říkáme, že přijel Martin na bílém koni. Co to znamená? Znamená to, že přišla zima! V zimě padá bílý sníh, proto na bílém koni. Brrrrrr! říkáme, když nám je zima.  
Svátek svatého Martina slavíme každý rok 11.11. Myslíš, že toto datum je magické? Já ano! Můj přítel se mi směje, když říkám, že každé číslo má svůj význam, protože je astronom (POZOR, ne astrolog !:-), a tak nevěří na numerologii. Ale já si myslím, že některá data jsou magická. Myslel si to například i Karel IV., který nechal zkonstruovat slavný Karlův most ve speciálním čase (v roce 1357 9.7. v 5:31). Vidíš ta lichá čísla?  
Ale teď pojďme zpátky k Martinovi.  Kdo to vlastně byl? Narodil se roku 316 na území dnešního Maďarska. Když byl Martin ještě malý, přestěhoval se s rodiči do severní Itálie, kde se hodně přiblížil křesťanství. V patnácti letech musel odejít do armády a stát se vojákem. Jako voják působil ve Francii, kde strávil velkou část svého života. Říkalo se, že byl velmi skromný a měl dobré srdce. Dokazuje to i jedna z nejznámějších legend, legenda o plášti. Jak to tedy bylo? V roce 335 v noci v zimě potkal Martin ve městě Amiens (město v severní Francii) žebráka, člověka, který neměl peníze. Byl chudý. Neměl moc dobré oblečení, a tak poprosil Martina o pomoc. Martin měl jenom svůj plášť, a tak ho mečem rozdělil na dvě části a jednu část dal žebrákovi. Martinovi se pak v noci zdál sen. Viděl Ježíše, jak je oblečený v plášti, který daroval žebrákovi. Brzy po tomto snu odešel Martin z armády, vstoupil do křestanské církve a dělal zázraky. Například dal život dvěma lidem. Nakonec se stal i biskupem a šířil křesťanství mezi lidmi. Myslím, že je to moc hezká legenda a docela věřím, že se to doopravdy stalo.
A jak slavíme tento svátek v České republice? Stejně jako k českým Vánocům patří Ježíšek, k svátku sv. Martina patří pečená husa. Já miluju pečenou husu!Pečená husa je to proto, že se připravuje v troubě a peče se. Tradičně se jí s knedlíky a se zelím. Rozhodla jsem se, že letos poprvé v životě zkusím upéct husu. Pekla jsem ji 14 hodin.