slowczech

slowczech


(183*) Eliška: Kdy a jak vstáváš? (pomalu + rychle = dvě rychlosti)

October 29, 2020

Ahoj, jak to jde? Co je novýho? Já se mám moc moc moc dobře. A navíc pro tebe dneska mám fajn epizodu. Mluvím o tom, kdy vstávám. A mluvím nejdřív pomalu a potom rychleji. Takže můžeš poslouchat dvakrát a trénovat pomalou i rychlou češtinu. Co myslíš, jdeme na to? Tak jo!

Někdo vstává brzo. Brzo/brzy může být například v 5 hodin. Někdo naopak vstává pozdě. Pozdě může být například v 11 hodin. Když vstáváš brzy, jsi ranní pták. Když vstáváš pozdě, jsi noční pták nebo noční sova.
Vstáváš brzy nebo vstáváš pozdě? Já osobně ráda vstávám brzy. Jsem ranní pták – nebo, jak říká moje maminka, jsem ranní ptáče. Jsem aktivní ráno. Můžu vstát v 5:00 a v 5:05 pracovat nebo cvičit. Nesnáším dlouhé vstávání. A nikdy nepoužívám tlačítko “dospat”, to je anglicky snooze button.
Můj partner je noční sova. Je aktivní večer a v noci. Často začíná pracovat v 9 večer a chodí spát ve 2 ráno. Nikdy nevstává v 5. No, teda, vstává v pět jenom, když jedeme na dovolenou a musíme jet na letiště, protože letadlo odlétá v 7.
Vědci říkají, že to, jestli jsi ranní pták nebo noční sova, nám řeknou geny a věk. Když jsme mladší, vstáváme později. Když jsme starší, vstáváme dřív. Je to přirozené. A taky fakt, že jsem ranní ptáče, není moje rozhodnutí. Je to genetika. Myslím si, že 50% populace jsou ranní ptáci a 50% populace jsou noční sovy. A je škoda, že klasická pracovní doba od osmi do pěti tento fakt ignoruje. Proč musí být zaměstnanci ve firmě aktivní už v 8 ráno? A proč musí v 17:00 jít domů? Je pravda, že říkáme “ranní ptáče dál doskáče” – to znamená, že když vstáváš brzy, uděláš za den víc věcí. Ale chudáci noční sovy… Jsou aktivní večer, ale musí vstávat brzo. Noční sovy nejsou ve společnosti moc oblíbené. Co myslíš? A jsi taky ranní ptáče jako já? Nebo jsi aktivní večer a v noci a jsi noční sova?
***
Tak co, jsi ranní ptáče nebo noční sova? Kdy vstáváš? Kdy chodíš spát? Napiš do komentáře na www.slowczech.com. Taky se podívej na web, protože je tam fajn audio kniha “Learn Czech cases with stories“. 3,5 hours of audio, over 40 pages of ebook that I have written only for you. Grammar focused stories with vocabulary explanation, explanation when to use the cases and how the endings look like and why. But most importantly, you can listen to the audio and repeat and answer my questions directly because I leave time for you to think and answer. Really cool! I enjoyed writing this audio ebook, tak se podívej na e-shop slowczech. Měj se hezky, uč se česky a ahoj!