slowczech

slowczech


(181**) Lenka: Freediving (prepozice DO – NA – K)

October 16, 2020

Eliška: Ahoj, jak to jde? Jak se máš? Dneska pro Tebe máme další skvělou gramatickou epizodu. Těšíš se? Hehe. Dnešní epizodu pro Tebe připravila Lenka. Lenka bude mluvit o freedivingu, ale nejen o něm. Bude mluvit taky o prepozicich DO, NA, K. A jenom taková rychlá otázka: víš, kdy používáme prepozici DO? Když jdeme do budovy, do domu, dovnitř (do kuchyně, do nemocnice…), do hor (do Alp) nebo jedeme do nějaké země (do Rakouska, do Egypta). Taky jedeme do Prahy, do Brna, do New Yorku. Když jdeme NA nějaký event,… jdeme NA event (na kurz, na nákup, na oběd, na koncert). A když jdeme K člověku (k doktorovi, ke kamarádovi) nebo k místu (k jezeru, k moři, k vodě) – to znamená, že nejdeme dovnitř do vody, ale jenom vedle vody. A proto každý rok lidé jezdí na dovolenou k moři, kde leží na pláži a opalují se. Tak, ale už mluvím dlouho. Teď bude mluvit Lenka. Jsi ready? Jdeme na to!

Lenka: Ahoj, ahoj! Já jsem Lenka alias ChicaCheca. Como estás, jak se máš? Zábava nám začíná, jde se učit čeština!  A jak říkala Eliška, dnes budu mluvit nejen o freedivingu. Nejdřív tedy důležitá slovíčka, která uslyšíš v příběhu:
Přístroj – Můžeš se potápět s přístrojem (takže dýcháš jako Darth Vador a můžeš být 45 minut pod vodou) nebo bez přístroje. A to znamená, že pod vodou nemůžeš dýchat. Když dýchám, dělám aaaaaaa-fuuuuuu- aaaaaaa-fuuuuu, a to se jmenuje dýchání.
Dýchání – Bez dýchání nemůžeme žít. Nos máme na dýchání. Nádech a výdech. To je dýchání. Breathing. 
Smysly – máme 5 smyslů. Smysly jsou pro život moc důležité. senses
Sluch – poslouchání ušima. hearing
Hmat – dotýkání se rukama. touch
Čich – čichání nosem. smell. 
Vidění – dívání se očima. seeing
chuť – chutnání pusou, proto říkáme dobrou chuť! taste
Rybník – Rybník je jako jezero, ale jezero je přírodní a rybník dělal člověk. Pond
Podmořský – Určitě znáš slovo moře a podmořský znamená to, co je v moři – podmořský svět jsou ryby, je to tam, kde se potápíš. Underwater
Rostliny – Rostliny jsou stromy, květiny, tráva. Rostliny máme doma, ale rostliny jsou taky v lese. Plants
Naštěstí – Ztratil jsem telefon. Naštěstí ho ale někdo našel. Naštěstí znamená, že v nějaké situaci máme štěstí. Luckily. Existuje taky slovo naneštěští. Naneštěstí říkáme když nemám štěstí, máme smůlu.
vydržet – Moje baterka v notebooku vydrží 8 hodin. Já vydržím nedýchat 3 minuty. endure
Můj kurz freedivingu
Minulý víkend jsem jela na kurz freedivingu. O co jde? Freediving je sport jako potápění, ale bez přístroje. Kurz byl v Českých Budějovicích a byl dlouhý tři dny. Poslední den jsme jeli do Alp, k jezeru Langbathsee do Rakouska. Dneska bych ti teda chtěla říct, proč jsem na kurz jela a co jsem se tam naučila. 
Tak tedy, proč jsem na kurz jela a co jsem se tam naučila? Naučila jsem se tam například, Jak je důležité dýchání a jak je naše tělo zajímavá a fantastická věc. Víš, že pod vodou dokážeš vydržet fakt dlouho? Já jsem pod vodou vydržela 3 a půl minuty! Pro profesionály to není až tak dlouho, ale já jsem neměla žádný trénink! Pro mě to byl super výsledek! S tréninkem můžeš vydržet pod vodou i víc než 5 minut! A víš, že když jsi pod vodou, postupně neboli krok za krokem ztrácíš smysly? Sluch, hmat i vidění. Proč? Protože tvoje tělo šetří energii a kyslík. Freediving je moc zajímavý sport. Pro někoho to je velký relax, pro někoho extrémní sport. Doufám, že za rok budu plavat do hloubky alespoň 20 (dvaceti) metrů! A taky doufám, že pod vodou vydržím víc než 4 minuty. 
Kam můžeš jet, když se chceš naučit freediving? Můžeš se jet potápět do jezera, do rybníku ale i do bazénu. Ale nejlepší je určitě se jet potápět do moře. Těším se, až pojedu k moři! Moje kamarádi říkají, že Egypt je ideální destinace. Do Egypta jsem jela, když jsem byla malinká. To si ale už nepamatuju.