slowczech

slowczech


(180*) Eliška: Měla jsem svátek! (ENG/CZE)

October 09, 2020

Ahoj, jak se máš? Jak to jde? Co je novýho? /ENG/ Dneska pro tebe mám novou epizodu pro začátečníky. /ENG/ Mluvím napůl česky a napůl anglicky. /ENG/. Je to nový nápad, jak ti pomoct rozumět česky. /ENG/ Nejdřív budu mluvit jenom česky /ENG/ a potom anglicky a česky. /ENG/ Takže můžeš poslouchat epizodu v češtině, potom i v angličtině /ENG/ a nakonec si ji můžeš znovu pustit jenom v češtině /ENG/  a jsem si jistá, že budeš rozumět! /ENG/ Tak co, co myslíš? Jdeme na to!

V pondělí bylo 5. října. A každý rok je 5. října trochu speciální den. Proč? Protože mám svátek. 5. října má svátek Eliška, tedy všechny Elišky na světě. Nevím, jestli také slavíš svátek ve svojí zemi. Je pravděpodobné, že u tebe svátky neexistují. Slavíš jenom narozeniny, že ano?
Možná znáš “státní svátek“. Státní svátek je den, kdy obchody, banky a firmy jsou zavřené, nikdo nepracuje. A samozřejmě, že v Česku máme státní svátky, máme dokonce 14 státních svátků – například 28. října slavíme založení Československa nebo 1. ledna slavíme Nový rok.
Co je to ale “svátek”? Svátek, to je den, kdy například jméno “Petr” slaví svůj speciální den.  Nebo Eliška slaví každý rok svůj speciální den 5. října. Eliška je v Česku oblíbené jméno, protože Eliška je moc krásné jméno – asi 61 000 lidí se dnes v Česku jmenuje Eliška. V Brně je nás 2 047 Elišek. Můžeš se podívat na web slowczech, kde je odkaz na statistiky, je to moc zajímavé. Aspoň pro mě, páč mám ráda čísla.
Moje skvělá studentka Pam se mě zeptala: “Eliško, když slavíte v Česku svátek, znamená to, že tvoje jméno musí být v kalendáři?” Ano, oficiálně to je pravda. Ale taky je nutno říct, že existuje asi 14 000 českých jmen, která jsou oficiálně akceptovaná. A ne každé jméno je v kalendáři. Jaké jsou restrikce/jaká jsou omezení? Pro mě osobně je zajímavé, že když mám dceru, nesmí mít mužské jméno a naopak. Moje dcera se nesmí jmenovat Jakub nebo Ivan. Také nesmím mít dvě děti, které mají stejné jméno. A potom, jestli chceš nějaké netradiční jméno, musíš se oficiálně zeptat odborníka. To stojí asi 1000,- Kč.
A co to vlastně znamená, když mám svátek? Když mám svátek a jsem dospělá, většinou dostanu nějaký malý dárek – většinou květiny nebo čokoládu nebo láhev vína. Neorganizuju párty, ale můžu jít na sklenku vína do baru. Proč ne, že ano? Když jsem na druhou stranu dítě, nedostanu jenom květiny. Dostanu víc dárků. Takže když malá Eliška slaví svátek, to je něco jako takové malé narozeniny. Dá se tedy říct, že české děti dostávají dárky 3x za rok – k svátku, k narozeninám a k Vánocům.