slowczech

slowczech


(179***) Improvizace – Eliško, jaká byla tvoje dovolená?

October 02, 2020

Ahoj, jak to jde? Jak se máš? Co je novýho? Mám pro tebe otázku: Byl(a) jsi letos na dovolené? A kde jsi byl(a) na dovolené? Já jsem letos byla dvakrát na dovolené. První dovolená byla v červenci – to byly 2 týdny na začátku července. A druhá dovolená byla teď v září. Byl to… jeden týden v září.
Ale nebyla to jenom dovolená. A co jsem dělala o dovolené? To ti řeknu v improvizované epizodě, kterou teď pro tebe mám. A jestli chceš vidět i video, tak v pondělí večer na YouTube, v 19:30 brněnského času, bude i video. No, ale teď jdeme na to. Jdeme poslouchat audio!
Jak jsem říkala, byla jsem jeden týden na dovolené. Byla jsem… ve Francii! Byla jsem v Bretani. Bretaň je moje oblíbené místo v Evropě. A nejlepší město je Brest. Brest je město, které je kousek od moře. A Brest je nejlepší město na světě! No, ale jak jsem říkala, nebyla to jenom dovolená. Pro mě. Měla jsem i pár povinností. Povinnosti, to jsou povinné věci = věci, co musím udělat, jako zaplatit faktury nebo jít k zubaři. No,… ale tedy: Eliško, jaká byla tvoje dovolená?
Jaká byla moje dovolená? Byla krátká! Bohužel, byla krátká, ale byla moc fajn. Letěli jsme z Prahy do Nantes. Nantes, to je město kousek od Bretaně, asi 3 hodiny autem od Brestu. V Nantes bydlí papy et mamie, to je dědeček a babička, které rádi vidíme vždy, když jsme v Nantes. Naposledy jsme je viděli loni na Vánoce. Musím říct, že moc dobře vaří a mají moc dobré víno. Vždycky si dáme do nosu! To znamená, že vždycky dobře jíme, dobře pijeme a je to dobrota. Vždycky si,… mňam… dáme si do nosu.
No, a potom jsme byli pár dní u rodičů mého partnera. Byli jsme v Bretani nedaleko od města Auray, to je asi 30 minut od moře. Nevím, jestli znáš Bretaň, ale tady v Bretani kousek od Auray je Carnac. A tam je asi 4 000 kamenů. 4 000 menhirů a dolmenů, které tam postavil Asterix a Obelix. Jestli rád(a) cestuješ a nemáš rád(a) muzea jako já, tak v Carnacu jsou megalitické řady (řady jako v kině nebo v divadle) a můžeš se jet podívat do Carnacu jako turista. Jestli chceš nějaké informace, jestli chceš rady nebo jestli chceš poradit, kam ještě můžeš v Bretani jet, napiš mi! Pracovala jsem totiž v Office de Tourisme,… to je Informační centrum, takže znám Bretaň nazpaměť.
Jak jsem říkala, měla jsem dovolenou jeden týden. A pro tuto dovolenou jsem měla v plánu tři aktivity:

* učit se arabsky
* číst si
* a poslouchat podcasty

Zaprvé, moje arabština,… je velmi,… velmi špatná nyní. Ale o dovolené jsem používala svoji oblíbenou metodu. Protože mám Whatsapp skupinu. Založila jsem Whatsapp skupinu, kde jsme 3 holky a 3 kluci. 3 holky, které se učí arabsky, a 3 kluci – arabové, kteří se učí česky. A každé ráno poslouchám Whatsapp zprávy a nebo nahrávám nové zprávy.
Aktivita číslo 2 byla… čtení. Čtu teď jednu moc fajn knihu v angličtině. Je to první kniha v angličtině, kterou dočtu. Je to první kniha v angličtině, kterou dokončím. A… ale už ji znám, protože jsem ji kdysi četla ve francouzštině. Takže je to teď jednodušší. Jestli tě zajímá, jak se kniha jmenuje – je to “I am pilgrim”. Je to thriller a opravdu moc moc moc doporučuju, jestli máš rád(a) thrillery.
No, a poslední aktivita je… poslouchání podcastu (nebo byla poslouchání podcastu). O dovolené jsem poslouchala dva podcasty. Jeden anglický/britský podcast, který mi doporučil jeden skvělý kamarád. A tento podcast se jmenuje No such thing as a fish. Je to moc zábavný podcast. Je dlouhý – trvá jednu hodinu. Ale v každém podcastu/ v každé epizodě jsou 4 zajímavá a zábavná fakta. Jestli máš rád britské podcasty, tak doporučuju No such thing as a fish. No, a druhý podcast, který jsem poslouchala o dovolené, byl francouzský podcast Vlan, který je o vývoji společnosti. Je to formou dialogů. Je to rozhovor se zajímavými lidmi = s profesionály z oboru. takže jestli mluvíš francouzsky a máš rád rozhovo...