slowczech

slowczech


(175**) Jak jsem šla na Business Toastmasters

September 03, 2020

Nedávno jsem zkusila něco nového. Proč? Ráda zkouším něco nového, ráda zkouším nové věci. Mám kamaráda, který organizuje brněnské Business Toastmasters. Znáš Toastmasters? Toastmasters je mezinárodní organizace, která učí mluvení na veřejnosti (public speaking) a jak vést lidi (leadership). Vést, znamená “to lead”, takže když jsem leader, jsem vedoucí a vedu lidi. Nebo jako ředitel řídím lidi. Můžu řídit auto nebo řídit lidi. Prostě když jsem vedoucí nebo leader, tak říkám lidem, co mají dělat. Takže Toastmasters učí mluvení na veřejnosti a jak vést lidi.

Dřív jsem organizaci Toastmasters neznala. Dnes ale vím, že je to velká organizace. Existuje ve 143 zemích a má víc než 300 000 členů. Člen je každý člověk, který je v klubu a který platí poplatek za klub. Wow 300 000 členů! Panejo! Panečku! Týjo!
Před měsícem jsem byla na jednom meetingu jako host. Host je člověk, který neorganizuje meeting. Host je pozvaný (= invited). Bylo to velmi zajímavé. A taky velmi psychicky náročné = to znamená, že moje hlava musela hodně pracovat. Musela jsem se soustředit / musela jsem se koncentrovat. Nebo česky soustředit se. Mimochodem, jestli jsi viděl(a) video Logická čeština číslo 2, slovo “soustředit se” znáš. Protože “střed” znamená “centrum”. A “soustředit se” znamená “koncentrovat se”.
Téma bylo “To be a professionnal”. V první části mluvili 2 řečníci = 2 speakeři. První řečník mluvil o štěstí a druhý řečník mluvil o profesionálním hokeji. Každý řečník potom dostal slovní ohodnocení = evaluaci. Slovní ohodnocení od jiného člena Toastmasters. A taky všichni členové a všichni hosté ohodnotili dva řečníky. Na malý papírek jsme napsali jméno řečníka, který se nám líbil víc.
Potom byla 10 minut pauza. A ve druhé části byla improvizace. Jeden člen připravil témata, tzv. “Table topics”. A kdo chtěl, mohl jít na pódium, vylosovat si téma a mluvit 2 minuty. Vylosovat si téma znamená, že například je 10 témat a ty musíš vzít jedno téma, ale nevidíš, jaké to je téma. Většinou se témata vylosují z klobouku nebo z čepice.
Na Toastmasters jsem byla host. Nejsem člen. A chtěla jsem zkusit mluvení na veřejnosti. Proč ne? Hosté můžou mluvit ve druhé improvizované části meetingu. Jaké jsem si vylosovala téma? Na papírku bylo téma “What is your greatest skill?” Zajímavé. A tak jsem 10 sekund přemýšlela, potom jsem začala mluvit o Dream Prague a Jen, která v jednom videu srovnávala Čechy a Američany, a nakonec po 2 minutách jsem řekla, že moje “greatest skill is not to be afraid of trying new things” = česky, že nemám strach z toho zkoušet nové věci.
A co ty, jaká je tvoje “greatest skill”? Jaká je tvoje největší skill neboli schopnost?
Milý posluchači SlowCZECH, jestli se Ti dnešní epizoda o Toastmasters líbila, komentuj na www.slowczech.com. Jestli chceš pomoc SlowCZECH i finančně, můžeš tak udělat přes tipeee.com nebo přes paypal. A taky jsem nedávno publikovala několikaměsíční práci “Learn Czech cases with stories”, což je audio eBook se 45 stranami textu a 3,5h audia, se speciálními otázkami a pauzami, abys mohl(a) trénovat české pády v kontextu. A brzy taky budou další dárky přes Patreon. Těšíš se? Já moc! No, a teď už se měj hezky, uč se česky a brzy ahoj!