slowczech

slowczech


(172**) Monča: Cestování v Česku

August 14, 2020

Ahoj, jak to jde, můj milý posluchači SlowCZECH? Dneska pro Tebe mám super překvápko. Mám pro tebe parádní překvapení. Pamatuješ si na rozhovor s Mončou?  Měsíc zpátky jsme pro Tebe, já a Monča, nahrály video rozhovor. Můžeš se podívat i na YouTube. Povídaly jsme si o tom, proč Monča bydlí ve Vietnamu a že já nemám ráda české jídlo – svíčková. Slyšel(a) jsi tento fajn rozhovor?
Monča říkala v rozhovoru, že ráda cestuje. A protože ráda cestuje, připravila pro Tebe dnes krátkou epizodu o cestování v Česku. Je to vlastně aktuální téma, protože s Korona virem nemůžeme moc cestovat. A tak tedy – kam jezdíme v Česku na dovolenou? A co děláme o dovolené? 

V Česku je spousta krásných míst. Máme historické památky a taky pěkná místa v přírodě. Máme i hory a místo moře máme rybníky a jezera. Česko je malá země, takže můžeme cestovat autem, vlakem nebo autobusem. Za pár hodin můžeme navštívit několik míst.
V Česku je jeden velký trend – jezdíme na chatu. Spousta Čechů má dům na vesnici, kterému se říká chata. Na chatu jezdíme hlavně v létě nebo o víkendu. Po pracovním týdnu chceme být mimo město. A co tam děláme? Pracujeme na zahradě, pěstujeme ovoce a zeleninu, jezdíme na kole nebo chodíme do lesa.
Mnoho lidí chodí do lesa na houby, chodí houbařit, sbírat houby. Já taky ráda sbírám houby, ale nerada je jím. Ráda sbírám i lesní ovoce jako borůvky, maliny a brusinky. Moje mamka dělá skvělé borůvkové knedlíky.
Mnoho Čechů taky jezdí stanovat. Myslím, že tento trend, stejně jako to, že jezdíme na chatu, začal za komunismu, když jsme nemohli tolik cestovat do zahraničí.  I dnes ale spousta lidí jezdí stanovat, hlavně s dětmi. Pro děti je to nový zážitek a dobrodružství.
A co ty? Jezdíš taky na chatu? Chodíš do lesa sbírat houby? Spíš rád/a pod stanem, nebo preferuješ pohodlnou postel v hotelu?
Mončo, já odpovím, ano? Bohužel chatu nemám, a tak na chatu nejezdím. Bohužel houby nejím, tak nechodím do lesa sbírat houby. Ale moc ráda spím pod stanem. Když jsem byla malá, pořád jsme spali pod stanem anebo pod širákem. Spát pod širákem znamená, že máme spacák, ale nemáme stan. Takže spíme venku na zemi a můžeme se dívat na hvězdy a na Měsíc. Je to moc krásné. A je to lepší než pohodlná postel v hotelu. 
Díky, Mončo, za tvoji skvělou práci. Díky za to, že spolupracuješ se SlowCZECH. Jsem opravdu moc ráda! 
No, a ty, milý posluchači SlowCZECH jestli se Ti dnešní epizoda s Mončou líbila, komentuj na www.slowczech.com. Jestli chceš pomoc SlowCZECH i finančně, můžeš tak udělat přes tipeee.com nebo přes paypal nebo brzy i Patreon, wow. No a pozor, na eShopu SlowCZECH je teď nová audio kniha, 40 stran textu a 3 hodiny audia na téma české pády. Ebook se jmenuje “Learn Czech cases with stories”. Ale víc informací na webu SlowCZECH, že jo! Tak, už dost, už jsem mluvila ažaž. Měj se hezky, uč se česky a brzy ahoj.
Eliška & Monča
… Kdo je Monča? Monču znáš z video rozhovoru na YouTube!