slowczech

slowczech


(160**) Proč se cizinci učí česky? & self-check questions

May 07, 2020

Dneska pro tebe mám moc zajímavé téma: proč se lidé učí japonsky, francouzsky, anglicky, arabsky, rusky, španělsky, polsky, česky,…? Existuje hodně důvodů. Každý má jiný důvod. Vy, moji super fanoušci, jste mi na Facebooku napsali vaše důvody. Jaké důvody? To si hned poslechneme. Ale ještě předtím pro vás mám malé překvapení. Dnešní epizoda obsahuje i otázky. Můžeš poslouchat a potom odpovědět na otázku. Otázky nejsou na konci nahrávky. Otázky jsou všude! Poslouchej a můžeš rovnou odpovědět. Tak co, jdeme na to?

V Česku žije více než 570 000 cizinců. Nejvíce cizinců žije samozřejmě v Praze, a to více než 200 000. Potom v Brně máme 32 000 cizinců a v Plzni 18 000. Jestli znáte organizaci InterNations, tato organizace dělala průzkum a zjistila, že co se kvality života týče, Česko je desátou nejoblíbenější zemí. A co se práce týče a pracovní zkušenosti, Česko je třetí nejoblíbenější zemí. To není tak špatné, co?
A teď pozor, otázky pro tebe, jestli jsi mi rozuměl(a): Je pravda, že v Česku žije víc než půl milionu cizinců? … Ano. V Česku žije více než 570 000 cizinců – Kde žije nejvíce cizinců?… Samozřejmě v Praze. Říkala jsem, že Česko je oblíbenou zemí, protože tu máme stabilní politickou situaci? Ne, to jsem neříkala. Říkala jsem, že Česko je oblíbené, protože tu máme dobrou kvalitu života? Ano, co se kvality života týče, Česko je desátou nejoblíbenější zemí.
Jdeme dál! Někteří lidé se učí cizí jazyk, protože je to jazyk jejich partnera nebo partnerky. Někteří lidé se učí cizí jazyk, protože chcou lepší práci nebo se chcou odstěhovat do jiné země. Potom jsou lidé, kteří se učí cizí jazyk, protože se přistěhovali do nějaké cizí země a teď tam žijí. Někteří lidé se učí cizí jazyk, protože chtějí cestovat a rozumět místním lidem. A někteří lidé se učí cizí jazyk pro zábavu nebo jako challenge. Protože se nechtějí učit kreslit nebo hrát na kytaru, chtějí se učit cizí jazyky.
Já se třeba teď učím arabsky. Proč? Mám dva důvody. Zaprvé, je to pro mě challenge a taky zábava. Podle mě je to velmi těžký jazyk a jako lektorka češtiny se cítím jako ty, student češtiny, když ty se učíš česky. To je fakt dobrá zkušenost! A zadruhé se učím arabsky, protože skoro 500 milionů lidí na světě mluví arabsky. To je hodně! A to znamená různé kultury, různá jídla, různé tradice,… A to je faaaakt děsně moc super hodně zajímavý! Je to pro mě jako nové dveře, které se otevřou. A já objevuju nový svět.
A teď pozor, mám pro tebe otázky. Rozuměl(a) jsi mi?: Učím se arabsky, protože můj partner je z arabské země? … Ne. Učím se arabsky, protože jsem se přestěhovala do Alžírska? … Ne. Učím se arabsky pro zábavu? … Ano. Učím se arabsky pro zábavu a protože to je pro mě, pro lektorku češtiny, dobrá challenge. A je pro mě Arabština jako nové dveře, které se otevřou? Ano. A já objevuju nový svět.
Oukej, pokračujeme dál. Na Facebookové stránce SlowCZECH jsem se vás, super fanoušků, zeptala: “Proč se učíte česky?” Odpovědi jsou moc moc zajímavé. Poslali jste přes 30 reakcí a já jsem vaše reakce rozdělila na 4 skupiny.
Pozor, další otázky pro tebe: Na Facebooku jsem se vás, super fanoušků, ptala, jestli jste se někdy učili arabsky? … Ne. Na Facebooku jsem se vás, super fanoušku, ptala, proč se učíte česky? Ano! Kolik fanoušků odpovědělo na otázku? 10? 20? 30? … Dokonce víc než 30! Poslali jste přes 30 reakcí.
Jste skvělí! A teď, jak jsem říkala, já jsem vaše reakce rozdělila na 4 skupiny. Na jaké skupiny?
1. První skupina jsou lidé, kteří se učí česky, i když nežijí v Česku. Proč? Například Alfon říká, že v Česku už byl 6x a dokonce chce v Česku žít. Balasz je průvodce a často jezdí do Prahy. Frank tady má kamarády a chtěl by tady pracovat jako učitel.  Martine zná Českou republiku už od roku 2009 a brzy tady bude bydlet s manželem.