slowczech

slowczech


(157***) Nouzový stav v historii Česka (povodně 1997 a 2002)

April 09, 2020

Dne 12. března vyhlásila vláda v Česku nouzový stav. Víš, co to znamená “nouzový stav“? Nouzový stav je krizový stav, který může vyhlásit vláda nebo premiér a tím omezit svobodu občanů. Například v roce 2002 byly v Česku rozsáhlé povodně. A vláda vyhlásila v šesti krajích (z celkem 14 krajů) nouzový stav na 11 dní. Proč? Protože se například muselo evakuovat a zachraňovat a lidé nechtěli opustit svoje domovy. A když je vyhlášený nouzový stav, policie nebo hasiči můžou člověka donutit opustit svůj domov. Nebo se lidé také často chtějí/chcou vracet domů, ale je to velmi nebezpečné. A díky nouzovému stavu může policie nebo hasiči těmto lidem říct: “Ano, víme, že to je váš dům a váš majetek. Ale ne, nesmíte jít domů. Je to zakázané. Platí nouzový stav. My rozhodujeme.”
Já ti chci ale dnes krátce říct o dvou neznámějších přírodních katastrofách v moderních dějinách Česka. Dvě neznámější přírodní katastrofy v Česku, kdy byl nouzový stav, byly dvoje povodně – a sice v roce 1997 a 2002. Povodně, to znamená, že je příliš vody v řece a hladina řeky je mnohem výš, než by měla být. Voda teče přes vesnici, voda teče v metru v Praze, voda teče do sklepa, do domu i do prvního nebo druhého patra, pokud je tvůj dům u řeky nebo pod kopcem. Často voda zaplaví celou vesnici a zastávky autobusu jsou pod vodou, obchody jsou pod vodou,… No, tak to jsou povodně.

Na rok 1997 si pamatuju. Bylo mi 8 let, bylo léto a my jsme byli u babičky na vesnici kousek od Prahy. Dívali jsme se s maminkou na televizi, jaké ošklivé povodně jsou na Moravě. Například vesnice Troubky úplně zmizela z mapy. Když si do Googlu zadáš “Troubky povodně 1997“, uvidíš ty opravdu nehezké fotografie. Link neboli odkaz je taky v transkriptu epizody. Tuto vesnici každý zná, v té době se každý snažil pomoct, organizovala se sbírka,… Doslova celá vesnice byla pod vodou. Celkem během povodní v roce 1997 zemřelo 49 lidí.
Ale ještě větší povodně byly povodně v roce 2002. Až budeš v Praze na Karlově mostě, tak na straně, která je blíž centru – hned vedle Staroměstské věže – , tak se podívej dolů směrem k Restauraci Lávka. Uvidíš tam vodorovnou čáru, která ukazuje, kde byla voda v roce 2002. A je to fakt hodně vysoko! Je to výš než restaurace, protože opravdu všechno bylo pod vodou. Vltava byla 100x silnější než normálně. Ve Vltavě bylo 100x víc vody než je běžné. Malá Strana, Karlín, Josefov, Staré Město – vše bylo pod vodou a všichni lidé museli být evakuováni. Všichni lidé museli opustit domov. Metro C bylo pod vodou a také pražská ZOO (to je zoologická zahrada) byla pod vodou. Pražská ZOO evakuovala více než 1000 zvířat. Bohužel zemřelo 134 zvířat. A já bych řekla, že my v Česku máme zvířata rádi, rádi se na ně díváme na kameře a dáváme jim jména. A v roce 2002 zemřel lachtan Gaston, slon Kadíra a dvě hrošice Barborka a Lentilka.
A co třeba Karlův most? No, je zázrak, že Karlův most přežil, že zůstal stát. Během povodní celý most vibroval a všichni měli strach, že spadne. Ale Karlův most přežil, protože jeden hasič přijel s jeřábem (to je takový stroj, který může zvedat těžké věci) a jeřábem odstraňoval dřeva, prkna, a všechno, co plavalo ve Vltavě. Protože to je to, co mohlo poškodit nebo zničit pilíře mostu. A když je potom moc nepořádku ve vodě, ten nepořádek se zastaví před mostem a když je ho moc, most spadne.
O povodních bych mohla mluvit dlouho. Tyto dva momenty jsou důležitou součástí naší české historie, ale myslím, že pro dnešek stačí. Jo, a podívej se určitě na fotky na slowczech.