slowczech

slowczech


(156**) Jaké bylo/je/bude počasí? (remake 21)

April 02, 2020

Ahoj, jak to dneska jde? A jaké je dnes u tebe počasí? Počasí je docela typické téma pro konverzaci. Když nevíš, co můžeš říct sousedovi nebo sousedce, když jedeš ve výtahu, nebo když si chceš povídat s lidmi v čekárně, když čekáš u doktora,… můžeš začít mluvit o počasí. Tak co, budeme spolu dnes mluvit o počasí? Tak jo! Jestli jsi připraven, jdeme na to!

Jaké je dnes počasí v Brně? Dnes je hezky, slunečno a teplo. Je fakt, že trochu fouká vítr. Ale to nevadí, protože není zataženo a není chladno. Neprší, nesněží, nepadají kroupy. I když je zima! Ještě není jaro, ale teplota je docela vysoká – kolem 15°C. Myslím ale, že o víkendu už nebude tak hezké počasí. O víkendu nebude hezky, nebude slunečno a nebude teplo. Pravděpodobně bude trochu zima a mokro. Možná bude pršet, ale snad nebude bouřka, protože *bych chtěla jet s kamarádem na výlet.
Obecně, když prší, je lepší zůstat doma a nic nedělat. Je lepší zůstat doma, dát si teplou kávu nebo čaj, dívat se na film, odpočívat, poslouchat audio knihy, psát články, skládat puzzle, hrát si s kočkou,… Je hodně aktivit, které můžu doma dělat, když venku prší.
Na druhou stranu je ještě víc aktivit, které můžu dělat venku, když je hezky. Když je hezky, ráda jezdím na bruslích, ráda chodím na výlety, ráda jezdím na kole, ráda *jen tak chodím na procházky a *přitom poslouchám audio knihu nebo nějaký podcast. Taky jen tak ráda sedím na slunci a *užívám si sluneční paprsky.
Když jsem žila v Brestu (to je město v Bretani v severozápadní Francii), bylo počasí docela bláznivé. Brest je podle mě nejbláznivější místo co se týče počasí. Ale je na druhou stranu taky nejkrásnější! Nikdy jsem ale nevěděla, jaké oblečení si obléct. Proč? No… V 6 ráno pršelo, byla bouřka, foukal silný vítr. V 8 ráno už nepršelo, jenom bylo mokro. V 9 bylo slunečno a teplo. V 11 zase pršelo. Ve 2 bylo chladno, zataženo a celkově bylo ošklivo. Ve 3 bylo sucho, jasno, slunečno,… No, prostě v Brestu je bláznivé počasí. Říkáme tomu taky “aprílové počasí”. Dvě hodiny je hezky, dvě hodiny prší, dvě hodiny svítí slunce, *pak zase dvě hodiny prší,… To je aprílové počasí. A já osobně teda miluju aprílové počasí. Co ty?
Vaše Eliška ze ©SlowCZECH