slowczech

slowczech


(151 A) Dokud ne... (im/perfective verbs)

February 27, 2020

Dnešní epizoda je čistě gramatická, přestože to, co říkám, je pravda. Je několik aktivit, které chci nebo musím tento týden udělat, které musím dokončit. A tak ti o těchto aktivitách chci říct. A nakonec budu mluvit o aktivitách, které už jsem dokončila. Tak, jdeme na to.

učit se/naučit se nová slova
dělat/udělat nebo dodělat práci
koukat se/dokoukat se na film
psát/dopsat článek
opravovat/opravit kolo
číst/přečíst knihu
chápat/pochopit český pádový systém
O víkendu budu studovat arabštinu. Musím říct, že je to docela fuška, protože na svou oblíbenou arabštinu nemám dost času. Nicméně o víkendu si na arabštinu čas udělám. A budu se učit nová slovesa. A budu se je učit, dokud se je všechny nenaučím.
Dneska odpoledne budu stříhat nová videa. Některá videa jsem natáčela už minulý týden s Mahmoudem pro kanál Yalla Česky. A některá videa jsem natáčela sama pro svůj SlowCZECH kanál na YouTube. No, a ráda bych ta videa dokončila. A proto na těch videích budu pracovat. Budu na nich dělat, dokud je všechna nedodělám.
Taky se budu o víkendu koukat na film. Normálně se jeden večer podívám na polovinu filmu a pak jiný večer na druhou polovinu filmu. Ale tento víkend se budu koukat na celý film a budu se na tento film koukat, dokud ho nedokoukám do konce.
Jo, jinak dneska večer musím dopsat jeden článek. Píšu článek pro časopis AHOJ. A tento článek budu psát, dokud ho nedopíšu. To znamená, že ho budu psát, dokud ho celý nedokončím.
A poslední věc, kterou musím o tento týden udělat… Moje kolo má totiž menší problém. A tak jsem si řekla, že ho musím opravit. A tak ho budu v sobotu opravovat a budu ho opravovat, dokud ho neopravím.
*****
Tak, to byly záležitosti, které mám v plánu dokončit. Ale teď už hotové aktivity, co jsem tento týden už udělala?
Včera jsem konečně po dlouhé době četla svou oblíbenou knihu o Historii katovské rodiny v Praze. Kat je člověk, který popravuje lidi. Když jsi ve středověku něco ukradl nebo někoho zabil, nešel jsi do vězení, ale popravil tě kat. No, a já obvykle nejsem schopná přečíst víc než 20 stran. Obvykle přečtu třeba jenom půl kapitoly a potom jdu dělat něco jiného. Nevím proč. No, ale včera to bylo jinak, protože jsem si řekla: je to fakt parádní kniha, ráda bych přečetla větší kousek. A tak jsem včera tuto knihu četla tak dlouho, dokud jsem nepřečetla 4 celé kapitoly.
A jedna věc, na kterou jsem moc hrdá. Tento týden jsme s jednou mou studentkou trénovaly české pády. Je Angličanka a bylo pro ni těžké pochopit, proč máme v češtině pády, jaká je v nich logika, jak se používají, a samozřejmě kdy použít který pád… No, a tak jsme se rozhodly trénovat, protože ona chtěla ty zatracené pády pochopit