slowczech

slowczech


(150 I) Krušné hory - plurál (nominative a accusative)

February 20, 2020

Ahoj! Jak to jde? Jak můžeš vidět na www.SlowCZECH.com, SlowCZECH má nový design, jupí! Fotografie mi poslal jeden skvělý český fotograf, který fotí přírodu. Konkrétně fotí české hory, které se jmenují KRUŠNÉ HORY. A já ti dnes řeknu, kde jsou Krušné hory a co tam můžeš vidět. 

A Sára – Američanka, která už 2x přišla na SlowCZECH event v Praze, mi řekla, že jí pomáhá, když nejdříve řeknu nová slovíčka. Protože ona je potom v audiu slyší a je spokojená, že rozumí. To je dobrá technika! Tak, proč ne? Tak já nejdříve vysvětlím některá slova.
SLOVÍČKA: těžit / cín + měď  / nádherné  / 4 roční období  /  nadmořská výška / cyklostezky a pěší trasy  /  mokřiny a bažiny 
A teď už všechno víš. Tak, jdeme na to!

Jak jsem říkala: SlowCZECH má nový design. Jupíí! Mám radost. Asi před měsícem jsem kontaktovala fotografa Martina, který fotí Krušné hory. Miluju Krušné hory a chtěla jsem je spojit se SlowCZECH, protože podle mě to jsou nejkrásnější hory v Česku. A tak jsem vybrala 4 fotografie pro 4 roční období, které mi Martin poslal. Odkaz na jeho super web je v transkriptu této epizody. No, a dnes ti chci říct víc o tom, jak nádherné jsou Krušné hory.
Mimochodem, víš, proč se Krušné hory jmenují Krušné hory? Slovo “krušit” znamená ve staročeštině “těžit, drtit kámen, tavit”(*1). Takže v Krušných horách byly rudy (to jsou drahé kameny nebo minerály) – například cín, měď nebo stříbro. Proto tu taky jsou dvě malé vesnice, které se jmenují Cínovec (tam se těžil cín) a Měděnec (tam se těžila měď). Dříve se Krušné hory jmenovaly “Rudohoří”, protože se tady těžila ruda. Ruda, to znamená například drahé kameny a minerály. Také cizí názvy Krušných hor mají stejnou logiku: německy říkáme “Erzgebirge”, kdy slovo “Erz” znamená ruda. A anglicky “Ore mountains”, kdy opět slovo “ore” znamená ruda.
Martin je velmi aktivní fotograf, který bydlí v Chomutově. Jeho fotky jsou nádherné, inspirující, živé. Fotí nejen zimní fotografie, ale taky jarní fotografie, letní fotografie, podzimní fotografie Krušných hor. Moc ráda se dívám na jeho projekt “Krušnohorsky myslet, žít a snít” – to znamená, že se ptám: jak myslím, žiju a sním? Myslím krušnohorsky, tedy krušnohorským způsobem. Myslím jako někdo, kdo miluje Krušné hory, jako někdo, kdo tam bydlí, jako někdo, kdo má rád přírodu a chce jí pomoct. To ve mně evokuje název Martinova projektu.
Krušné hory jsou moje nejoblíbenější hory v Česku. Proč? Narodila jsem se totiž na severozápadě Čech jenom pár kilometrů od Krušných hor. A celé dětství jsem strávila tady. Když jsem byla malá, já a moji rodiče jsme v létě často jezdili na kole. Výlety byly většinou krátké, maximálně 30 kilometrů, protože jsme ještě byli malí. V zimě jsme skoro každý víkend jezdili lyžovat. A potom, když jsem byla starší, jezdila jsem do hor sama. Bydlela jsem v Jirkově, což je malé město pod horami. Jirkov leží v nadmořské výšce 300 metrů a nejvyšší hora Krušných hor je Klínovec, který leží v nadmořské výšce 1 244 metrů.
Vždy, když jsem byla nahoře v horách, byla jsem opravdu spokojená. Miluju tyhle hory. Na podzim jsou stromy krásně barevné, v létě jsou krásně zelené. Vždy jsem obdivovala široké zelené louky, modrá jezera a čisté rybníky. Taky tu jsou vysoké i nízké kopce a z nich jsou krásné pohledy do krajiny. Krásné cyklostezky, kde nikdo nejezdí. Pěší trasy, kde chodí málo turistů. Rozhledny, které jsou opravené. Z rozhleden můžeš vidět vysoké skály, menší skalky, mokřiny a bažiny.
V zimě, když vyjedeš nahoru do hor, uvidíš zasněžené domy a chalupy, uvidíš taky zasněžené stromy, široké bílé pláně, zafoukané silnice. 
V létě můžeme vidět nádherné květiny – hlavně pampelišky, divizny a náprstníky. Náprstníky jsou moje oblíbené lesní rostliny – je pravda, že jsou jedovaté,