slowczech

slowczech


(144 I) Zvláštní jazyk “Toki pona”

January 03, 2020

Ahoj, znáš youtube kanál Langfocus? Autor kanálu LangFocus je Paul a Paul mluví o jazycích. Mluví o ruštině, japonštině, hebrejštině, arabštině, španělštině, italštině. Mluví o tom, jak jsou si arabština a perština podobné. Mluví o tom, jakými jazyky se mluví ve Švýcarsku, mluví o tom, jak lépe studovat cizí jazyky, mluví taky o tom, jak on se učí jazyky… No a hlavně, mluví taky o esperantu a o jazyce, který se jmenuje Toki Pona. Já už jsem o esperantu taky mluvila v epizodě 133. Esperanto je umělý jazyk, je hrozně jednoduchý a je zábava se ho učit, protože v esperantu neexistují výjimky jako v normálním přirozeném jazyce. Ale co Toki Pona? Už jsi někdy slyšel(a) o Toki Pona?

Toki Pona je stejně jako esperanto umělý jazyk. Toki znamená “jazyk” a pona znamená “dobrý”, v překladu to je “jazyk dobra”, the language of good. Je to jednoduchý jazyk, který obsahuje pouze 123 slov. Fakt, že má jen 123 slov, tě doslova nutí přemýšlet a mluvit jednoduše. Je potřeba najít jednoduchý způsob, jak říct to, co chceš říct. Toki Pona má tedy jenom 123 slov a navíc taky používá jenom 14 písmen. Čeština má asi 250 000 slov, ale používáme zhruba 45 000 slov. Anglický oxfordský slovník obsahuje cirka 600 000 slov, ale běžně se používá asi 170 000 slov. Na druhou stranu, rodilý mluvčí používá asi 20 000 slov aktivně a 40 000 slov pasivně. A k běžnému domluvení se, když se učím cizí jazyk, mi stačí 3 000 slov. Ale o tomto tématu budu mluvit v jiné epizodě.
No, a tak teda Toki Pona, tento jazyk má jen 123 slov. Toki Pona není ani příliš rozšířený ani velmi oblíbený jazyk, ale samozřejmě existují jazykoví nadšenci. Tento jazyk mají rádi jazykoví fanoušci z následujícího důvodu: cílem Toki Pona není zjednodušit komunikaci. Cílem Toki Pona je především zjednodušit tvoje myšlení a odstranit všechny nedůležité detaily. Toki Pona se zaměřuje na to, co je opravdu důležité.
Pro mě je Toki Pona zajímavý, protože je chytřejší než Esperanto. Esperanto je velmi jednoduchý jazyk pro lidi, kteří umí francouzsky, italsky, německy, polsky, rusky a anglicky. Rozumíš, co znamenají slova jako “hundo, fenestro, libro, suno, kolbaso”? Jojo. Pes, okno, kniha, slunce a klobása.
A tak zatímco Esperanto vychází z germánských a románských jazyků, Toki Pona vychází z více různých jazyků. Toki Pona vychází z angličtiny, finštiny, čínštiny, gruzínštiny, francouzštiny, holandštiny, chorvatštiny a kreolštiny. Takže když jsi Číňan nebo Fin, je pro tebe Toki Pona jednodušší než Esperanto. Teoreticky.
A jak Toki Pona funguje, když má jenom 123 slov? Musíš skládat slova dohromady a z kontextu chápat, co ti chce druhý člověk říct. Například: moc se mi líbí, že v Toki Pona neexistuje slovo pro “auto”. “Auto” se v Toki Pona řekne “tomo tawa”. “Tomo” znamená dům, budova nebo pokoj a “tawa” znamená jet, jít, hýbat se. Takže auto se v Toki Pona řekne “jezdící dům”.
Slovo “alkohol” taky neexistuje, a tak ho musíme vytvořit. Alkohol se v Toki Pona řekne “telo nasa”, což znamená “směšná voda”. Nebo slovo “telefon” se řekne doslova “komunikační nástroj”. Další příklad  je “učitel”, který se doslova v Toki Pona řekne “člověk, který dává znalost”. To je moc zajímavé, co myslíš?
Ale proč, proboha, mluvím o Toki Pona? Osobně jsem se Toki Pona neučila, i když na naučení se 123 slov ti stačí 2 hodinky. Mně se totiž líbí koncept tohoto jazyka. Samozřejmě ho nemůžeme používat v diplomacii a v politice, kde potřebujeme detaily a jednotlivé nuance nám pomůžou lépe se vyjádřit. Ale jednoduchost Toki Pona mi připomíná, jak někdy příliš přemýšlíme. Jak příliš se někdy stresujeme. Jak moc věcí doma máme. Jak moc aktivit chceme dělat. Jak moc přátel chceme mít.