Radio Savannah

Radio Savannah


Bluets van Maggie Nelson

March 17, 2022
Bluets van Maggie Nelson

Deze week pakten we een moderne klassieker van de planken: Bluets van Maggie Nelson. Luister hoe Lola en Suzanne zich een weg proberen te banen door Nelsons poëtische, filosofische, en autobiografische proposities over haar relatie met de kleur blauw.


Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.


De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom


Meer lezen van Maggie Nelson? We got you!


Sinds ‘Bluets’ van Maggie Nelson in 2009 verscheen, verwierf het een cultstatus. Het oogstte lof, won prijzen en vestigde haar eigen genre: dat van de literaire, associatieve, persoonlijke essayistiek. Het uitgangspunt is een fascinatie met de kleur blauw. In een mozaïek van 240 korte teksten (‘proposities’) met thema’s als verlangen, kunstenaarschap, alcohol, vrouwelijke seksualiteit, plezier en pijn, cirkelt Nelson rondom die betekenisvolle en prachtige kleur. De verteller beschrijft onder andere het pijnlijke einde van een liefdesrelatie en een ernstig ongeluk van een goede vriendin. Ze onderzoekt wat de waarde is van kunst en schoonheid in tijden van groot verdriet. De lezer blijft betoverd achter: hoe is het mogelijk dat iemand in woorden zo dicht bij het onzegbare kan komen? ‘Bluets’ is een rauwe, poëtische, onvergetelijke leeservaring.


Vind het boek hier [NL] en hier [EN] in de webshop.



In deze genderbending memoires komt cultuurcritica Maggie Nelson met frisse, krachtige en hoognodige overpeinzingen over seksualiteit, verlangen en ‘familie’, en de beperkingen en mogelijkheden van zowel de liefde als de taal. In De Argonauten staat een liefdesgeschiedenis centraal: de relatie van de auteur met de kunstenaar Harry Dodge. Nelson laat ons van binnenuit zien hoe het is om verliefd te worden op Dodge, die genderfluïde is. Ze neemt ons mee op de lange weg van een zwangerschap, en ze toont ons de ingewikkelde en de mooie kanten van een gezin dat afwijkt van de norm. Nelson pleit voor radicale individuele vrijheid en de waarde van de zorg voor een gezin – je zou het de strijdkreet kunnen noemen van dit oorspronkelijke, wijze boek dat geen onderwerp schuwt en geen concessies doet. De Argonauten stond op de ‘Beste boeken van 2015’-lijsten van onder andere de Chicago Tribune, The New York Times, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Flavorwire, The Irish Times, Kirkus, Los Angeles Times, NPR, Publishers Weekly en The Guardian. Het boek is genomineerd voor de National Book Critics Circle Award in Criticism 2016.


Vind het boek hier [NL] en hier [EN] in de webshop.



Maggie Nelson’s third collection of poems combines a wanderer’s attention to landscape with a deeply personal exploration of desire, heartbreak, resilience, accident, and flux. Something Bright, Then Holes explores the problem of losing then recovering sight and insight – of feeling lost, then found, then lost again. The book’s three sections range widely, and include a long sequence of Niedecker-esque meditations written at the shore of a polluted urban canal, a harrowing long poem written at a friend’s hospital bedside, and a series of unsparing, crystalline lyrics honoring the conjoined forces of love and sorrow. Whatever the style, the poems are linked by Nelson’s singular poetic voice, as sly and exacting as it is raw. The collection is a testament to Nelson’s steadfast commitment to chart the facts of feeling, whatever they are, and at whatever the cost.


Vind het boek hier in de webshop.



Onderstaande boeken van Maggie Nelson kun je hier bestellen via ons betselformulier:


— Shiner (2001)


— The Latest Winter (2003)


— Jane: A Murder (2005)


— The Red Parts: A Memoir (2007)


— Women, the New York School, and Other True Abstractions (2007)


— The Art of Cruelty: A Reckoning (2011)


— On Freedom – Four Songs of Care and Constraint (2021)