Radio Savannah

Radio Savannah


Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool

February 21, 2022
Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool

In een nieuwe aflevering van Radio Savannah duiken Lola en Suzanne met frisse tegenzin in een oerfeministisch vraagstuk: gelijke arbeidswaardering. Gelukkig is Sophie van Gool daar met heldere argumenten, duidelijke voorbeelden en keiharde cijfers. We bespreken haar boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen’ en nemen nemen je langs de herkomst van deeltijdwerk, de verschillende definities van de loonkloof, en de directe mogelijkheden die wij allemaal hebben om deze problemen op te pakken in onze eigen omgeving. 


 


Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl



In ‘Waarom vrouwen minder verdienen’ rekent Sophie van Gool af met mythes en meningen over gelijke beloning. Vrouwen verdienen namelijk nog steeds minder dan mannen, ook voor vergelijkbaar werk. In een werkend leven lopen zij gemiddeld € 300.000 mis. En hoewel vrouwen vaker hoogopgeleid zijn dan mannen, stromen ze amper door naar topfuncties. Er zijn in Nederland zelfs meer directeuren met de naam Peter dan vrouwelijke directeuren. Gelukkig hebben politiek en bedrijfsleven steeds meer oog voor gendergelijkheid. Maar het blijft bij paneldiscussies, Instagramposts en beleidsnotities constateert Sophie van Gool. Echte acties, zoals gelijke beloning, langer ouderschapsverlof of het doorlichten van sollicitatie- en beoordelingsprocedures, blijven uit. We richten de aandacht liever op het individu: vrouwen werken toch vaker in deeltijd, en in sectoren die minder goed betalen? Moeten ze niet eerst zelf veranderen? Sophie van Gool roept iedereen op om de feiten onder ogen te zien en nu eens echt werk te maken van gelijke beloning.


 


Vind het boek hier in onze webshop.


Meer over Liefde in de grote stad

Benieuwd naar meer Sang Young Park en Liefde in de grote stad? We got you: 


 


  • –Sang Young Park over zijn werk en zijn verhalenbundel The Tears of an Unknown Artist, or Zaytun Pasta (2018, helaas (nog) niet vertaald in het Nederlands) vind je hier
  • — Sang Young Park schreef over zijn liefde voor K-pop en vond literatuur in de teksten. Lees zijn essay hier. 
  • — Anton Hur vertaalde Liefde in de grote stad naar het Engels en schreef daarover.
  • — De Nederlandse vertaling is Mattho Mandersloot. Hij vertelde aan Trouw meer over Koreaanse literatuur. Dat lees je hier. 
  • — Liefde in de grote stad is onder andere gerecenseerd door Expreszo, Tzum, NPR en The New York Times.   

Alle muziek en sound effects van Radio Savannah is gemaakt door Guflux. Rike Blom ontwierp het logo.