Psykpodden

Psykpodden


9. Sömn, prestationsångest och genetik

March 25, 2014


I avsnitt nio av Psykpodden pratar vi om hur genetik påverkar risken för att drabbas av psykisk sjukdom. Vilka är de mest ärftliga sjukdomarna? Hur ska man tänka när man själv vill skaffa barn? Vi pratar också om sömn och psykisk ohälsa, prestationsångest och om hur man ska göra för att upprätthålla sin psykiska hälsa.


Genetik är ett oerhört intressant ämne när det kommer till psykisk sjukdom. Många sjukdomar är väldigt ärftliga, som schizofreni, bipolär sjukdom och adhd. Men även andra sjukdomar, som depression och de olika ångestsjukdomarna är ärftliga i lite olika utsträckningar.


Inför programmet slängde vi ut en fråga på Twitter, vi undrade hur man ska göra för att upprätthålla sin psykiska hälsa? Vi fick många bra svar och ger er också våra bästa tips. Ett tips är att vara noga med sömnen, något som vi går in lite närmare på. Christian berättar om sina tips för bättre sömn som han lärde sig under KBT-behandling mot depression.


Vi pratar också om prestationsångest, något som Anne har haft i stora delar av sitt liv. Hennes föräldrar har alltid ställt krav, Christians har inte gjort det. Vi pratar om hur vi själva och våra föräldrar ställer krav på att vi ska prestera. Vilken nivå ska man ligga på – och vad gör man när man känner för stor press?


Avslappningsklippet vi pratar om i podcasten har ett lite dubiöst namn och finns här. Avsnittet finns att lyssna på i spelaren här nedanför eller i iTunes.



The post 9. Sömn, prestationsångest och genetik appeared first on Psykpodden.