Poetpodden

Poetpodden


Latest Episodes

Poetpodden 043: Anton Höber är limrickens nya mästare
January 21, 2018

Jag intervjuar Anton Höber som läser limerickar ur sin diktsamling Jorden runt på 80 limerickar. Han berättar också vad en limerick är, om dess ursprung, hur den är uppbyggt, hur du skriver en och varför det är ett versmått alla kan testa.

Poetpodden 042: Juldikter och versfötter
December 17, 2017

Jag spelar upp lyssnarnas egna juldikter som kommit in till jultävlingen. Självklart läser jag också en egen juldikt ”Han vi glömt.” Dessutom svarar jag på frågor om versfötter, apostrof och varför positiva dikter verkar anses som sämre än negativa.

Poetpodden 041: Louise Halvardsson ”Hejdå tonårsångest”
November 12, 2017

Slampoeten och författaren Louise Halvardsson berättar om sin diktsamling ”Hejdå tonårsångest” och läser tre dikter ur den. Hon delar också med sig av ett skrivtips, pratar om #metoo och feminism. Iréne vill ha din intalade juldikt.

Poetpodden 040: Poetiska giganter i 1900-talets början, del 2
October 22, 2017

I del 2 pratar jag om giganter som Artur Lundkvist, Gunnar Ekelöf m.fl. och läser ur deras dikter. Två kvinnliga poeter blir det också. Skrivövningen går ut på att du ska använda din kvinnliga och manliga sida. Jag läser också tre egna dikter.

Poetpodden 039: Harry Martinson och andra svenska poeter
October 01, 2017

Jag startar en serie om 1900-tals poeter som Harry Martinson m.fl. och läser utdrag ur deras dikter. Du får en skrivövning, svar på frågor om slutrim och recensioner. Dessutom läser jag egna dikter och du får en kommentar i form av en dikt.

Poetpodden 038: Poesi en kraft att räkna med
September 10, 2017

Jag påstår att poesi kan få dig att må bra och dåligt. Du får höra mig läsa tre egna dikter, svara på frågor om Poetry Slam och versmått. En skrivövning blir det också. Anders Keily läser ur sin kommande diktsamling Ankare i tiden.

Poetpodden 037: Yvonne Andersson poet
August 27, 2017

Jag, Iréne Svensson Räisänen, pratar med poeten Yvonne Andersson som gett ut fem böcker. Fyra av dem tillsammans med konstnären Åke Bjurhamn. Du får tips på böcker att börja med om du aldrig läst poesi. Yvonne läser sex av sina dikter.

Poetpodden 036: Svårt att dikta om lycka och glädje
June 18, 2017

Jag, poeten Iréne Svensson Räisänen, svarar på lyssnarfrågor om svårigheterna att skriva om det som gör dig glad och hur du skriver en bröllopsdikt. Dessutom läser jag tre egna dikter. Du får också skrivtips och en skrivövning.

Poetpodden 036: Svårt att dikta om lycka och glädje
June 18, 2017

Jag, poeten Iréne Svensson Räisänen, svarar på lyssnarfrågor om svårigheterna att skriva om det som gör dig glad och hur du skriver en bröllopsdikt. Dessutom läser jag tre egna dikter. Du får också skrivtips och en skrivövning.

Poetpodden 035: Björn Wickenberg, förläggare på Trombone förlag och poet
May 28, 2017

Björn Wickenberg berättar hur förlaget startade, hur det överlevt och att han tro det kommer att finnas kvar länge. Ett 40-tal titlar finns i förlagets katalog. Han läser dessutom några av sina egna dikter. Ett skrivtips blir det självklart också.