Overskudslivets Podcast

Overskudslivets Podcast


#198. Den magiske overgangsalder

November 13, 2023

Kan overgangsalderen være magisk? Hvad stiller vi op, når overgangsalderen raser og vi næsten ikke kan genkende os selv? Skal vi svede og lide? Er hormoner ven eller fjende i denne proces?


Alt dette og mere får du svar på i episode 198 af Overskudslivets Podcast. Vi dykker ned i overgangsalderen med ekspertindsigt fra Menopausementor PiaMaria Manou.

 

Overgangsalder er hot

Emnet overgangsalder er hot for øjeblikket. Og med god grund. Det er en særlig periode i kvinders liv, der fortjener mere opmærksomhed. I denne episode afklarer vi de forskellige faser og deres varighed, samtidig med at vi udfordrer den gængse opfattelse af overgangsalderen.


Vi taler om, hvordan vores syn på overgangsalderen er afgørende for den oplevelse, vi ender op med. Du får svaret på, hvad du kan opnå ved at teste dine hormoner. Og hvordan det kan være en fordel at arbejde med urter og de psykologiske faktorer, som den del af helheden.


Der er tider, hvor de kunstige hormoner kan være svaret. PiaMaria giver i denne episode af Overskudslivets podcast sit bud på, hvornår det giver mening at vælge de kunstige hormoner og hvilke hormoner du i så fald skal vælge..

.

Overgangsalderen er statusrapporten på dit levede liv. 

Både det fysiske liv - hvor godt har du passet på din krop.? Og det mentale liv - hvad har du af udfordringer, traumer og andet du skal gøre op med? Alle de dårlige vaner, vi ikke har magtet eller haft lyst til at rydde op i. Nu går den ikke længere. Det hele kommer frem i lyset.


Det kan være her din krop går i knæ, den har i årevis forsøgt at balancere og kompensere for der hvor du fx spiser for meget sukker, nu kan den ikke mere.


Det kan være du oplever, at blive mere psykisk ustabil, fordi det er tid til at rydde op, gøre op med krav og stresse ned. Overgangsalderen handler i høj grad om at give slip og have tillid.


Det er tid til en opgradering!

Hvordan denne opgradering kan foregå, kommer vi ind på i løbet af episoden. Her er en bouillonterning af indholdet:

 

 

Hav tillid til din krop i den forvandlingsfase overgangsalderen er

Overgangsalderen/menopausen er en tid, hvor vi bliver tvunget til at møde vores krop på en måde som aldrig før. Det er en vanvittigt kropslig oplevelse. 


Vi kan ikke længere slippe afsted med det detachment fra kroppen, som mange af os har dyrket i årevis. Vi kommer til at lide unødigt, når vi ikke samarbejder med kroppen i processen. I stedet er det tid til at lytte og have tillid til at kroppen ved hvad der er bedst.


Ved at være åbne og nysgerrige, kan vi selv kan bidrage til at få den bedste oplevelse. Som i alle livets store forvandlingsfaser, uanset om det er pubertet, fødsel eller overgangsalder, vil modstand gøre alting sværere. Stol på at kroppen ved hvordan.

 

Overgangsalder symptomer

Gennem episoden berører vi nogle af de mange symptomer, man kan ramle ind i i forbindelse med overgangalderen. PiaMaria nævner bl.a.

  • hedeture
  • svedeture
  • mindsket energi
  • depression
  • angst
  • bøvl med søvn
  • vægtøgning omkring maven
  • tørre slimhinder
  • større følsomhed

I podcast episoden her får du PiaMarias bud på, hvordan du kan arbejde holistisk med bedring af dine symptomer og det din krop fortæller dig i overgangalderen.

 

Overgangsalderen fysisk

Nogle af de fysiske symptomer vi vender er vægtøgning omkring maven og hedeture

Disse symptomer handler om måden vi har behandlet vores krop og levet på indtil nu. Et liv med yoyovægt stresser kroppen og skaber ubalance i sult og mæthedshormoner. Vores insulinregulering bliver dårligere. Ofte møder vi også op til overgangsalderen i en tilstand af stress, som vi måske ikke engang er bevidste om.


Vi kan derfor ikke tabe os eller forhindre fedtet i at sætte sig på maven, ved at skære drastisk ned for kalorier. I stedet må vi arbejder måltrettet på, at give kroppen det, den har brug for. Spise tilpas med mad så kroppen bliver tryg. Ændre på balancen mellem kulhydrat og protein fedt uden nødvendigvis at slippe kulhydrat helt, eftersom vores hormoner har brug for kulhydraterne.


For alle de fysiske symptomer handler det om at arbejde med kost, bevægelse/motionsrutine tilpasset dit stress niveau, skabe ro, sænke stress, søvnhygiejne og bygge muskelmasse, fordi det har betydning for både testosteron og blodsukker-regulering.

Og ja - sukker (og alkohol) er en af de største årsager til at vi får hedeture .

 

Overgangsalderens mentale transformation

Overgangsalderen bliver til opgraderingsalder, når vi accepterer den mentale transformation, det er. Der er ikke tid og rum til mere bullshit i vores liv.

Det kan handle om, at gå ind og se på de roller vi har i vores liv. Er det nødvendigt at være der for alt og alle?


Hvad er det for en adfærd, der påvirker vores stressrespons i så høj grad? Hvor er det, vi alt for længe har overtrukket vores egen konto?

Det gælder om at omfavne det spirituelle aspekt. Mange oplever fx at tænke mere over emner som: Hvad er meningen med mit liv?

 

Alt det og meget mere bliver du klogere på, når du lytter med til denne episode.

Del i kommentarfeltet, hvad der var det bedste du fik ud af episoden! Og glem ikke at dele den med dine veninder.

 

 

* * * * * * * * * * LINKS TIL PIAMARIA MANOU * * * * * * * * * * * * * * 

 

Podcast: https://piamariamanou.dk/podcast-blog/

Hjemmeside: www.piamariamanou.dk

Magiske Menopause episode (#11): Sådan ændrer du vaner. Online - Apple - Spotify

 IG: https://www.instagram.com/piamaria_manou/

FB gruppe Magiske Menopause: https://www.facebook.com/groups/2488688487855137

 

* * * * * * * * * * LINKS OG PODCAST EPISODER RELEVANTE FOR EPISODEN * * * * * * * * * * * * * * 

 

Episoder du kan lytte til for at arbejde videre med emnerne fra dagens podcast

Episode 120:Hilsen fra din krop Lyt fra bloggen- Apple-SpotifyEpisode 54: Sådan lytter du til kroppen:Lyt fra bloggen- Apple- Spotify

Episode 102:Få basen i orden Lyt fra bloggen- Apple-SpotifyEpisode 131:Når du tænker grimt om din krop Lyt fra bloggen.-Apple-Spotify

Episode 154:Overspiser eller underspiser : Lyt fra bloggenApple -Spotify

Episode 70: Overgangsalder med Thorbjörg Hafsteinsdóttir: Lyt fra bloggen- Apple-Spotify


Find mig på instagram: https://www.instagram.com/malene_fra_overskudslivet/

Den gratis videoserie (kom med på maillisten): https://overskudslivet.dk/videoserie/

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *