Orient Expressz - az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz - az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en


Orient Expressz #134: Hogy jutunk angolnás tésztához éjjel 2-kor Tajnanban? – Hoppál Krisztina Kinga

October 15, 2021

Miért nem volt Kelet-Ázsiában street food forradalom? Miért jó reggelire a marhahúsleves? Hiogy lehet zacskóból levest enni? Milyen ízű a selyemhernyó?

A gasztronómia mindenhol a kultúra része, s különösen igaz ez Ázsiára, ahol a világ legsokszínűbb, legváltozatosabb konyháival találkozhatunk. A kontinens nagy részén nemhogy az egyes országoknak vagy népeknek, de a városoknak, régióknak, akár falvaknak is megvannak a saját különleges fogásaik, csak ott jellemző alapanyagaik és elkészítési módszereik. Egy ilyen lokális gasztronómiai kultúra egy szeletébe nyújt betekintést az a kiállítás, amely 2021. október 12-én nyílt meg Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban. A tárlat az Ízkalandozás a Távol-Keleten – Fotókiállítás a tajvani Tajnan város streetfood kultúrájáról címet viseli, vagyis a látogatók egy kétmilliós dél-tajvani város utcai ételeivel ismerkedhetnek meg, és ezen keresztül persze egy sor dolgot megtudhatnak a környék mindennapi életéről és kultúrájáról.
Az Orient Expressz új adásának vendége Hoppál Krisztina Kinga, aki egyszer már szerepelt az Orient Expressz adásában, akkor mint régész beszélt a szárazföldi kínai és a tajvani régészetről, most viszont mint a kiállítás egyik kurátorát kérdezzük a tajnani és tajvani gasztronómiáról, street foodról, nappali és éjszakai piacokról és magáról a kiállításról. Krisztina jelenleg az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport kutatója, mellette a másik kurátor F. Kovács Péter, a Damjanich János Múzeum munkatársa volt.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.
Riporterek: Salát Gergely és Decsi Dóra
Elhangzott a Civilradio.neten 2021. 10. 12-én.
Az epizódban tolmácsként Urbán Jázon működött közre.

Az adásban elhangzó zeneszámok:
The Bamboo Radicals: Széles szájú kiskutyád – https://youtu.be/bSWd69XWsTI
Mimi Cai & The Five Petals 蔡咪咪與五花瓣合唱團: Be-Bop-A-Lula 迷你姑娘 – https://youtu.be/4gWaf8vkbv4
BastardMarley 林司令: Season In The Sun – https://youtu.be/2JNY2SaMk7s
The Chairs 椅子樂團: The Formosan Dance 後山舞曲 (Blues Rock Ver.) – https://youtu.be/8SkmEKKGZVc
Liu Fu-Chu 劉福助: 十八拐 – https://youtu.be/AIDWzPWRr7k