Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


343. AM CĂPĂTAT TRECERE. DESPRE RESPECT [Geneza 33.1–16 I Luca 15.28–32]

December 19, 2022

343. AM CĂPĂTAT TRECERE. DESPRE RESPECT
I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 33 : 1 – 16 I Luca 15 : 28 – 32 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 09 Decembrie 2022 I
O expresie destul de folosită în Vechiul Testament este : „să capăt trecere”. Această expresie este folosită de trei ori în pasajul din Geneza 33 : 1 – 16, unde s-a ajuns cu Meditațiile din Cuvânt.
Ce înseamnă „a căpăta trecere” ? A fi ascultat când cer ceva și a primi, a găsi bunăvoința celui la care apelez, când am o mare nevoie de ceea ce numai persoana respectivă poate să-mi ofere.
Dar pentru a ajunge la acest rezultat contează foarte mult ca eu să acord respectul meritat celui de la care îmi doresc să obțin ceea ce am nevoie.

Dar să ne reamintim acest pasaj Biblic :

„Iacov a ridicat ochii şi s-a uitat ; şi iată ca Esau venea cu patru sute de oameni. Atunci a împărţit copiii între Lea, Rahela şi cele două roabe. A pus în frunte roabele cu copiii lor, apoi pe Lea cu copiii ei, şi la urmă pe Rahela cu Iosif.
El însuşi a trecut înaintea lor ; şi s-a aruncat cu faţa la pământ de şapte ori, până ce s-a apropiat de tot de fratele său.
Esau a alergat înaintea lui ; l-a îmbrăţişat, i s-a aruncat pe grumaz şi l-a sărutat. Şi au plâns. Esau, ridicând ochii, a văzut femeile şi copiii şi a zis : „Cine sunt aceia ?” Şi Iacov a răspuns : „Sunt copiii, pe care i-a dat Dumnezeu robului tău.”
Roabele s-au apropiat, cu copiii lor, şi s-au aruncat cu faţa la pământ ; Lea şi copiii ei, de asemenea, s-au apropiat şi s-au aruncat cu faţa la pământ; în urmă s-au apropiat Iosif şi Rahela şi s-au aruncat cu faţa la pământ.
Esau a zis : „Ce ai de gând să faci cu toată tabăra aceea pe care am întâlnit-o ?” Şi Iacov a răspuns : „Voiesc să capăt trecere cu ea înaintea domnului meu.”
Esau a zis : „Eu am din belşug, păstrează, frate, ce este al tău.”
Şi Iacov a răspuns : „Nu ; te rog, dacă am căpătat trecere înaintea ta, primeşte darul acesta din mâna mea ; căci m-am uitat la faţa ta cum se uită cineva la faţa lui Dumnezeu, şi tu m-ai primit cu bunăvoinţă.
Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate.” Astfel a stăruit de el, şi Esau a primit.
Esau a zis : „Haidem să plecăm şi să pornim la drum ; eu voi merge înaintea ta.” Iacov i-a răspuns : „Domnul meu vede că copiii sunt mici şi am oi şi vaci fătate ; dacă le-am sili la drum o singură zi, toată turma va pieri.
Domnul meu s-o ia înaintea robului său ; şi eu voi veni încet pe urmă, la pas cu turma, care va merge înaintea mea, şi la pas cu copiii, până voi ajunge la domnul meu, în Seir.”
Esau a zis : „Vreau să las cu tine măcar o parte din oamenii mei.” Şi Iacov a răspuns : „Pentru ce aceasta ? Mi-ajunge să capăt trecere înaintea ta, domnul meu !” În aceeaşi zi, Esau a luat drumul înapoi la Seir”. (Geneza 33 : 1 – 16)

Atitudinea lui Iacov față de fratele lui geamăn poate fi rezumată prin cuvântul RESPECT, scris cu litere mari.
Din acest pasaj Biblic putem descoperi câteva principii Biblice cu privire la relațiile interumane, la ce înseamnă respectul reciproc și la cât este de important modul în care ne adresăm chiar și celui din familie ... de fapt, noi am spune în special, sau în primul rând celor din familie (deoarece cu ceilalți, în general știm să ne purtăm frumos) !
Luna decembrie este considerată a fi luna cadourilor, dar mai mult decât cadourile care constau în lucruri, considerăm că la ora actuală sunt necesare cadourile care rezidă sau sunt alcătuite din respect.

Respectul se manifestă prin :

1. atenția acordată celuilalt,
2. timpul acordat celui care are nevoie de ceva
3. modul meu de comportare plin de stimă, de considerație, de prețuire față de ceilalți.
Să presupunem că un copil, a ajund acasă de la școală și intră în bucătăria în care mama lui face de mâncare de trei ore. Întreabă :

„Ce avem de mâncare ?”

Iar mama îi răspunde și enumeră ce-a reușit să facă până la ora aceea.