Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


316. ÎNVERȘUNAREA, REFULAREA ȘI CONFRUNTAREA [Geneza 31.36–42 I 2 Corinteni 11.3]

November 12, 2022

316. ÎNVERȘUNAREA, REFULAREA ȘI CONFRUNTAREA
I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 31 : 36 – 42 I 2 Corinteni 11 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 12 Noiembrie 2022 I
Deoarece suntem ajunși cu Meditațiile din Cuvânt la Geneza 31, astăzi doar vom aminti alte trei neputințe ale sufletului omenesc și anume : înverșunarea, refularea și confruntarea întârziată.
Amânarea rezolvării problemelor duce la adâncirea conflictelor mocnite. Iar noi avem o mare nevoie de îmbunătățirea relațiilor dintre noi, fie că vorbim de familie, despre vecini sau de Biserică, deoarece se observă foarte clar că se ține distanțarea (despre care s-a tot vorbit timp de doi ani de zile) și chiar nu este în regulă ce se întâmplă !

În Geneza 31 : 36 – 42 este descris momentul în care Iacov a răbufnit și „a scos din el” tot ce avea împotriva lui Laban. A ajuns la momentul în care să spună tot ce gândea.
S-a ajuns la aceasta din cauza înverșunării cu care Laban s-a purtat față de Iacov, care chiar nu înțelegea ce are socrul lui cu el, dar abia după douăzeci de ani, când „s-a umplut paharul”, l-a întrebat :

„În fond, ce ai cu mine ?” [Vorbind la modul figurat bineînțeles.]

Și i-a deschis lui Laban ochii ca să vadă câte a făcut pentru el, deși Laban era tot pornit împotriva lui Iacov, în loc de-a-i mulțumi frumos pentru tot sacrificiul lui, pentru toate jertfirea de sine de care a dat dovadă în toți acești ani ...

În Geneza 31 : 36 – 42 scrie că :

„Iacov s-a mâniat şi a certat pe Laban. A luat din nou cuvântul şi i-a zis : „Care este nelegiuirea mea şi care este păcatul meu de mă urmăreşti cu atâta înverşunare ?
Mi-ai scormonit toate lucrurile, şi ce ai găsit din lucrurile din casa ta ? Scoate-le aici înaintea fraţilor mei şi fraţilor tăi, ca să judece ei între noi amândoi !
Iată, am stat la tine douăzeci de ani ; oile şi caprele nu ţi s-au stârpit şi n-am mâncat berbeci din turma ta. Nu ţi-am adus acasă vite sfâşiate de fiare : eu însumi te-am despăgubit pentru ele ; îmi cereai înapoi ce mi se fura ziua sau ce mi se fura noaptea.
Ziua mă topeam de căldură, iar noaptea mă prăpădeam de frig şi-mi fugea somnul de pe ochi. Iată, douăzeci de ani am stat în casa ta, ţi-am slujit paisprezece ani pentru cele două fete ale tale şi şase ani pentru turma ta şi de zece ori mi-ai schimbat simbria.
Dacă n-aş fi avut cu mine pe Dumnezeul tatălui meu, pe Dumnezeul lui Avraam, pe Acela de care se teme Isaac, mi-ai fi dat drumul acum cu mâinile goale. Dar Dumnezeu a văzut suferinţa mea şi osteneala mâinilor mele şi ieri noapte a rostit judecata.” ... ”.

Din Biblie înțeleg că trebuie să învăț din greșelile altora, pentru a ști ce să nu fac dar și cum să trăiesc pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !
Accentuăm din nou faptul acesta, deoarece credincioșii nu își permit să facă păcate cu bună știință, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter (termenul Biblic este : „neputințele”, a se vedea Matei 8 : 17), pe care tolerându-le în viața noastră, putem ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii noștri.
Apostolul Pavel a scris :

„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Pentru a ști cum acționează cel rău ne vom reaminti sfatul scris în cântarea scrisă de Asaf (Psalmul 78 : 8) pe care-l putem rezuma astfel : învață din greșelile altora, pentru a ști ce să nu faci și cum să trăiești pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !
Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că Satana se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți și la fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și cel rău (care este numit „șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici ...