Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


313. RESENTIMENTELE 2. RĂDĂCINA DE AMĂRĂCIUNE [Evrei 12.15 I Proverbe 17.25 I Efeseni 4.29–32]

November 10, 2022

313. RESENTIMENTELE 2. RĂDĂCINA DE AMĂRĂCIUNE
I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 12 : 15 I Proverbe 17 : 25 I Efeseni 4 : 29 – 32 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 09 Noiembrie 2022 I
Sinonimul amărăciunii este resentimentul care este un : „Sentiment ostil față de cineva, provocat de o nemulțumire mai veche ; dușmănie, ură, pică, antipatie ...”. (DEX, 2009)
Credinciosul nu trebuie să mențină în el o plantație de resentimente deoarece situația lui nu se va ameliora ci se va agrava și doar va reuși să-i îndepărteze de el chiar și pe cei care țin la el, deoarece chiar dacă există oameni care iubesc amarul (cum ar fi cafeaua) totuși nu vor să-l aibă în viața lor în cantități mari.
Resentimentele pot fi eliminate, discutând concret cu „sursa amărăciunilor” noastre, cerând iertare și oferind iertare. Și dacă tot am amintit cafeaua. Dacă este prea amară știi că trebuie să mai adaugi zahăr.
Cam tot la fel este și cu oamenii care conțin o cantitate mare de amărăciune. Îndulcește-i cu ce știi că le place. Iar dacă nu știi ... află !
Reamintim că în cartea Evrei 12 :15 scrie :

„Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea”.

Astăzi vom analiza :
2. RĂDĂCINA DE AMĂRĂCIUNE
Expresia este tradusă literal și exact așa este și în limba greacă. Grecescul rhiza se traduce cu :

„rădăcină, sursă ; ceea ce vine de la rădăcină”.

Când ne referim la rădăcina de amărăciune ne gândim la sursa amărăciunii din viața unui om. Pentru a înțelege mai bine la ce se referă această expresie să observăm ce găsim scris în Biblie despre amărăciune.
Pentru aceasta vom aminti trei exemple din Vechiul Testament.

În Geneza 26 : 35 scrie despre două nurori că : „Ele au fost o pricină de mare amărăciune pentru Isaac şi Rebeca”.
Apoi în Geneza 27 : 34 este notată reacția lui Esau, când a auzit că a fost înșelat pentru a doua oară de fratele lui : „Când a auzit Esau cuvintele tatălui său, a scos mari ţipete, pline de amărăciune, şi a zis tatălui său : „Binecuvântă-mă şi pe mine, tată !” ...
Ultimul exemplu la care ne vom opri este cel din viața lui Naomi, care la întoarcerea în țară a vorbit cu câteva vechi cunoștințe de-ale ei iar în Rut 1 : 20 scrie că : „Ea le-a zis : „Nu-mi mai ziceţi Naomi ; ziceţi-mi Mara [adică : Amărăciune] căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune”.

Rădăcina de amărăciune sau sursa amărăciunii diferă în cele trei cazuri.
În primul caz, pentru socri, sursa de amărăciune au fost două nurori care aveau alte convingeri religioase (cum se spune la ora actuală) și evident că având alte valori de viață, aveau și un comportament total diferit față de al socrilor lor.
În Geneza 26 : 34 – 35 scrie că :

„La vârsta de patruzeci de ani, Esau a luat de neveste pe Iudita, fata hetitului Beeri, şi pe Basmat, fata hetitului Elon. Ele au fost o pricină de mare amărăciune pentru Isaac şi Rebeca”.

Pentru a înțelege mai bine sensul acestui text vom reda altă traducere : „Care au fost o durere a minții pentru Isaac și pentru Rebeca”. [Traducere literală]
Nu este exclus ca Esau să fie sursa proverbului notat în cartea Proverbe 17 : 25 unde scrie că :

„Un fiu nebun aduce necaz tatălui său şi amărăciune celei ce l-a născut”.
În fond Esau și-a ales soțiile care i-au amărât părinții, iar în timp, când și-a dat seama cât rău reușește să le facă părinților lui prin cele două soții în loc de-a face ceva pentru ca relațiile să fie mai bune, „a turnat mai mult gaz pe foc” ... și și-a mai luat încă o soție de același model cu primele două !

În al doilea caz, sursa amărăciunii a fost fratele care a profitat de fratele lui. Este greu de înțeles cum de este atât de greu de menținut unitatea chiar și într-o familie cu doi copii !
În urmă cu ani de zile, cineva mă întreba. De ce crezi că Domnul Isus a spus :