Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


229. SELECTEAZĂ CORECT 24. ZEAMĂ DE CLOPOT [2 Corinteni 11.3 I Luca 4.23-24]

August 17, 2022

229. SELECTEAZĂ CORECT 24. ZEAMĂ DE CLOPOT

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 și Luca 4 : 23 – 24 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 17 August 2022 I

„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Din Biblie înțeleg că trebuie să învăț din greșelile altora, pentru a ști ce să nu fac dar și cum să trăiesc pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Accentuăm din nou faptul acesta, deoarece credincioșii (în general vorbind) nu își permit să facă păcate, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter, pe care tolerându-le în viața lor, pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor.

Îndepărtare care la început este evident că va fi foarte mică, aproape neglijabilă. Dar devierea cu numai un grad de la ținta propusă, va duce în final la ratarea țintei.

Și astăzi vom medita la aroganță deoarece ea se află în spatele ironiei. Reamintim că aroganța este definită ca fiind o :

„Atitudine exagerat de mândră și de disprețuitoare, pe care o ia cineva care se crede mai presus decât alții, atribuindu-și drepturi care nu i se cuvin ; trufie insultătoare, obrăznicie, înfumurare”. (Dicționar de neologisme, 1986)

Arogantul este cel care-și bate joc de cineva, care ia în râs chiar și lucrurile sfinte prin ironia lui negativă, care are rolul de-a-i etala superioritatea lui (intelectuală, financiară etc.) față de cel cu care vorbește.

Cum îl recunosc ? Folosește supărător de mult pronumele personal „eu, eu, eu”. În schimb, omul smerit nu folosește cuvântul „eu” aproape deloc, dar vorbește foarte mult despre Dumnezeu !

Ironia negativă este descrisă de Domnul Isus în Luca 4 : 23 – 24 :

„Fără îndoială, Îmi veţi spune zicala aceea : „Doctore, vindecă-te pe tine însuţi”; şi Îmi veţi zice : „Fă şi aici, în patria Ta, tot ce am auzit că ai făcut în Capernaum.” „Dar”, a adăugat El, „adevărat vă spun că niciun proroc nu este primit bine în patria lui”.

Aceste cuvinte au fost spuse de Domnul Isus în sinagoga din Nazaret (în localitatea Lui „natală”).

Reamintim că din acest pasaj Biblic se desprind cel puțin trei adevăruri (și este bine să mă verific dacă nu cumva sunt și eu așa).

1. Ironia

Omul arogant este ironic, el lovește cu vorba, aruncă foarte ușor cu cuvintele :

„Doctore, vindecă-te pe tine însuţi”.

Omul ironic poartă grija altuia în loc să se ocupe de el. Iar pe atunci erau foarte puțini doctori și o astfel de afirmație îl îndepărta pe medicul respectiv de omul ironic, care nu lua în considerare că niciodată nu poți ști când vei avea nevoie de doctor, iar prin supărarea celui care-l putea vindeca își făcea singur rău.

Putea lua în calcul că atunci când avea să apeleze la el, doctorul putea să-i spună :

„Ești bolnav ? Vindecă-te pe tine însuți !”

2. Superioritatea

Omul arogant îl discreditează pe cel drag despre care știe el sigur că nu este așa de bun cum se aude :

„Îmi veţi zice : „Fă şi aici, în patria Ta, tot ce am auzit că ai făcut în Capernaum ...”.

Atitudinea de superioritate, de aroganță este un atribut al celui rău, nu este în niciun caz o dovadă de smerenie (pe care o manifestă orice creștin în viața căruia este Domnul Isus) !

3. Respingerea

Omul arogant și ironic este foarte respingător cu cei din jurul lui. Este tipul de om cu care nu vrei să ai de-a face. Ironicul îl respinge și îl trage în jos din punct de vedere spiritual și pe cel din familia lui și pe cei din Biserica la care merge.

„ ... adevărat vă spun că niciun proroc nu este primit bine în patria lui”.

Altfel spus : arogantul îl respinge în special pe cel din comunitatea lui, din familia lui etc. De ce ?

Și deoarece în mintea lui, adevăratele valori se găsesc numai „în țările străine”, adică în altă parte. Acolo sunt oamenii deosebiți, doctorii mai buni etc.

Medicamentele se iau cu lichide. Dar dacă nu este tratată la timp,