Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


248 I 2023. 1. UTILITATEA GĂLEȚII A.3 „GĂLEATA” A TRECUT LA NEAMURI, IAR PICĂTURA A RĂMAS LA POPORUL CARE NU ȘI-A ÎNDEPLINIT MANDATUL [Romani 11.25–27 I Luca 16.24–26]

September 05, 2023

248 I 2023. 1. UTILITATEA GĂLEȚII A.3 HARUL LUI DUMNEZEU A TRECUT LA NEAMURI, IAR PICĂTURA A RĂMAS LA POPORUL CARE NU ȘI-A ÎNDEPLINIT MANDATUL
I Podcast I Pasaje Biblice : Romani 11 : 25 – 27 I Luca 16 : 24 – 26 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 5 Septembrie 2023 I
În primul secol după Christos, „găleata” (iar aici folosim cu tot respectul metafora din Isaia 40 : 15, în sensul de „ceva mult”) adică Harul Lui Dumnezeu a trecut la Neamuri, iar picătura a rămas la poporul care nu și-a îndeplinit mandatul.
Acest adevăr îmi spune ceva ?

Creștinilor din Roma, apostolul Pavel le-a scris :

„Fraţilor, pentru ca să nu vă socotiţi singuri înţelepţi, nu vreau să nu ştiţi taina aceasta : o parte din Israel a căzut într-o împietrire care va ţine până va intra numărul deplin al Neamurilor.
Şi atunci tot Israelul va fi mântuit, după cum este scris : „Izbăvitorul va veni din Sion şi va îndepărta toate nelegiuirile de la Iacov. Acesta va fi legământul pe care-l voi face cu ei, când le voi şterge păcatele.” (Romani 11 : 25 – 27)

Aceasta înseamnă că Harul se va întoarce din nou la poporul Evreu, iar Harul Lui Dumnezeu se va îndrepta spre ei ... dar nu avem garanția că Neamurile (care în perioada aceasta L-au respins pe Dumnezeu) vor mai avea parte măcar de-o picătură din acest Har !
Nici măcar o picătură ? Se poate așa ceva ? Se poate.

În Luca 16 : 24 – 26 este descrisă situația reală a unui om care nu și-a trăit viața conform Cuvântului Lui Dumnezeu și a ajuns la un moment dat,să ceară echivalentul unei picături de apă ... pe care însă chiar dacă l-ar fi lăsat inima pe Avraam să i-o dea, nu avea cum să facă lucrul acesta din cauza prăpastiei de netrecut dintre cele două zone (în care se afla fiecare).

Despre fostul bogat scrie că a strigat :

„Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine şi trimite pe Lazăr să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba ; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.”
„Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit.
Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.” (Luca 16 : 24 – 26)ț

Noi știm întâmplarea foarte bine și reamintim că nu este o pildă, ci Domnul Isus a relatat o situație din viața cuiva ajuns Dincolo în chinuri, ca să știe care este realitatea și cei care spun batjocoritor că :

„Nu a venit nimeni de Dincolo să ne spună cum este Acolo !” ... uitând faptul că prin Întrupare, Domnul Isus a venit la noi pe Pământ exact de Acolo, de Dincolo !

Dar trebuie să accentuăm dramatismul situației. Copilul îi cerea părintelui lui să-i dea o picătură de apă ... iar părintele nu putea să îl ajute !
Bogatul i s-a adresat lui Avraam spunându-i : „Părinte Avraame ...”, iar el, tatăl i-a răspuns cu : „Fiule ” ... iar cu ce inimă i-a spus Avraam aceste cuvinte numai el probabil că știe !

Doamne Isuse, ajută-mă să prețuiesc nu să disprețuiesc Harul Tău de care am parte ! Amin !