Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


222 I 2023. OMUL PLIN DE DUHUL SFÂNT ESTE : 5. PREOCUPAT DE EVANGHELIZAREA ȘI MÂNTUIREA CELOR PIERDUȚI [Luca 1.16 I Geneza 31.3 I Isaia 6.5]

August 20, 2023

222 I 2023. OMUL PLIN DE DUHUL SFÂNT ESTE : 5. PREOCUPAT DE EVANGHELIZAREA ȘI MÂNTUIREA CELOR PIERDUȚI
I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 31 : 3 I Isaia 6 : 5 I Luca 18 : 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 10 August 2023 I
A cincea caracteristică a omului plin de Duhul Sfânt este preocuparea pentru evanghelizarea celor pierduţi. Despre Ioan Botezătorul era proorocit că : „El va întoarce pe mulţi din fiii lui Israel la Domnul Dumnezeul lor”. (Luca 1 : 16)

Practic prin Ioan Botezătorul, Dumnezeu avea să-i aducă înapoi la EL pe cei care este clar că se îndepărtau de EL. Cu autorul Lui Dumnezeu, să observăm trei aspecte :
1. ce înseamnă „a te întoarce”,
2. cum se ajunge la întoarcerea la Dumnezeu și
3. care este efectul unei întoarceri reale la Dumnezeu ?

I. Ce înseamnă a te întoarce ?
În Geneza 31 : 3 scrie că :
„Atunci Domnul a zis lui Iacov : „Întoarce-te în țara părinților tăi și în locul tău de naștere ; și Eu voi fi cu tine.”
Pentru Iacov „întoarcerea în țara lui” însemna nu numai revenirea în locurile în care a trăit cândva ci și revenirea acasă, la tatăl lui !
Întoarcerea spre Dumnezeu rezidă atât în schimbarea direcției de mers și îndreptarea spre Cer din drumul spre locul de pedeapsă dar constă în special în apropierea de Dumnezeu ...

2. Cum se ajunge la întoarcerea la Dumnezeu ?
În Isaia 6 : 5 este descris momentul în care proorocul Isaia realizeză că Dumnezeu este Sfânt. Să observăm ce a spus poorocul :

„Atunci am zis : „Vai de mine ! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate, locuiesc în mijlocul unui popor tot cu buze necurate, şi am văzut cu ochii mei pe Împăratul, Domnul oştirilor !” ... ”.

Din acel moment al conștientizării de faptul că sunt pierdut fără Dumnezeu ... poate urma întoarcerea la Dumnezeu și solicitarea ajutorului Lui Dumnezeu.
Dacă vom citi pasajul din Isaia 6 : 1 – 7 vom observa că Dumnezeu ne conștientizează de Cine este EL și de cine suntem noi tocmai pentru a ne transforma viața, iar aceasta se face tot prin puterea Lui !

3. Care este efectul unei întoarceri reale la Dumnezeu ?
În Faptele Apostolilor 3 : 19, prin apostolul Petru, Dumnezeu a vorbit astfel :

„Pocăiți-vă, dar, și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare ... ”.

În momentul în care Duhul Sfânt mă convinge de faptul că sunt un păcătos pierdut pentru totdeauna, dacă eu accept Jertfa de pe cruce a Domnului Isus și mă încred în EL ca Stăpân și Mântuitor al vieții mele, EL mă transformă total în acel moment.
A mă întoarce la Dumnezeu poate consta într-o rugăciune sinceră în care să spun din adâncul ființei mele :

„Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul !” (Luca 18 : 13)

Expresia „ai milă de mine” este notată în Biblie de douăzeci și trei de ori (în traducerea Cornilescu) și probabil este cea mai eficientă rugăciune pe care o poate face un om când ÎI cere ajutorul Lui Dumnezeu sau ÎL roagă pe Domnul Isus !

De aceea la final să ÎL rog pe Domnul Isus exact cum a făcut orbul Bartimeu care a fost și mântuit și vindecat în urma a două cereri scurte în care I S-a adresat Domnului Isus spunându-I : „ai milă de mine !”
După cele două rugăciuni, Domnul Isus a avut milă de el și l-a mântuit dar la și vindecat, (a se vedea Marcu 10 : 46 – 52).

Doamne Isuse, ai milă și de mine !

Podcastul poate fi ascultat aici :