Krifa Podcast

Krifa Podcast


Nye generationer forstyrrer arbejdslivet

October 16, 2019

Enhver generation har kendetegn og kæpheste, og nu er en ny generation på vej ind på arbejdsmarkedet og om få år, vil de sidde på fire ud af fem stole og udgøre 1,5 million af arbejdsstyrken. Det kommer til at have betydning for fremtidens arbejdsmarked og måden arbejdslivet vil forme sig. Den nye generation ønsker meningsfulde opgaver, som de kan løse i et arbejdsfællesskab, de ønsker work-life balance, hvor der er tid til andet og mere end arbejde, og hvor der er mulighed for at fordybe sig i de arbejdsopgaver de har. I denne podcast præsenterer Alexandra Krautwald hvilke udfordringer og muligheder den nye generation vil møde og blive mødt af i deres arbejdsliv. Alexandra Krautwald er beslutningsrådgiver og forfatter på ledelsesbøger og Managing Partner i konsulentvirksomheden Composing - http://composing.dk/

Medvirkende:
Gæst: Alexandra Krautwald, Beslutningsrådgiver og forfatter til ledelsesbøger.
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff

Links:
Alexandra Krautwald på linkedin https://www.linkedin.com/in/alexandrakrautwald/

Alexandra Krautwald er forfatter til bogen “Unge generationer på arbejde – vejen til et anderledes rigt liv” - bogen er udgivet af Dansk Psykologisk forlag.

Som Krifa Plusmedlem og Krifa Startmedlem kan du få en arbejdslivssamtale, hvor der bliver sat spot på dit arbejdsliv, og hvordan du kan arbejde med din arbejdslyst - læs mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Tre fif til den nye generation (og os andre)
1. Tro ikke alt du hører er sandt
2. Gå ydmygt til dine opgave og skab et godt samarbejde med de ældre generationer
3. Hold fast i det balancerede liv

[1:15] Den unge generation er vokset op i nogle nye strømninger. Unge opfører sig altid “ungt”, men samtiden har gjort de unge både sårbare og ressourcestærke.

[2:33] De unge skal være perfekte og de kan altid finde nogen at sammenligne sig med. Og det betyder konkurrencen er benhård.

[3:52] Den generation som er på arbejdsmarkedet, er resultatgenerationen, der har haft travlt med at tænke på egen karriere og hylder individet. Den nye generation har færten af det gode arbejdsliv på en anden måde.

[6:55] De unge træder ind i et komplekst arbejdsliv, med mange krav og masser af forandringer hele tiden.

[8:05] Den store grad af selvledelse på danske arbejdspladser gør de unge usikre. De unge lærer ikke at blive gjort klar til, hvordan arbejdslivet reelt fungerer.

[10:03] De unge skal udvise ydmyghed og være bevidste om, at de kan lære af og trække på de ældre generationers viden og netværk i arbejdslivet.

[12:00] De unge vil arbejde i socialt ansvarlige, etiske og bæredygtige virksomheder. De unge vil ses som hele mennesker, hvor der er transparent kommunikation.

[13:40] De unge vil have hyppig feedback og arbejde i et nært og behageligt miljø, hvor arbejdsdagen er ukompliceret, og hvor opgaverne er meningsfulde.

[14:31] Virksomhederne er ikke klar til at modtage den nye generation. Gør virksomhederne sig ikke umage skifter de unge job.

[15:43] De unge er mere fællesskabsorienterede i arbejdslivet. De er hippie 2.0-agtige, og vil nå resultater sammen med andre.

[16:40] De unge drømmer om at blive brugt godt, og set som de dygtige voksne de er, og ikke som forkælede børn. Og de har ambitioner om en bedre verden.

[18:15] Når man ansætter en ung medarbejder, skal man være opmærksom på, at de kommer fra en anden virkelighed, end den man selv er præget af. Og være nysgerrig på deres ambitioner og forventninger.

[19:40] De unge har brug for ledere, der sætter hjørneflag og giver tydelige rammer og masser af feedback. De unge har brug for en leder, der påtager sig en art forældrerolle.

[22:00] De ældre kan også lære af de unges forventninger til et mere balanceret arbejdsliv.

[22:35] De unge vil have et job, der giver mening. De vil have et job der giver mening, også på den helt store skala, hvor man ser ud over sig selv.

[24:00] Tre gode råd til den nye generation.