De Kerkvaderexpres

De Kerkvaderexpres


#3 – BONHOEFFER: Kerk gaat niet over comfort maar over vrede stichten

March 31, 2020

Kerk, wat is dat eigenlijk? Onze trein staat bij Dietrich Bonhoeffer, op zoek naar aanwijzingen. We lezen een citaat uit een reflectie die Bonhoeffer schreef over een experiment wat zojuist was opgedoekt door de Gestapo. Hij was een woongemeenschap gestart, met als doel om te ontdekken wat het écht betekent om kerk te zijn. Maar helaas, daar werd een nazistisch stokje voor gestoken.

De kern van het citaat: je leven delen met andere christenen? Don't take it for granted. De roeping van de gelovige is namelijk niet om een comfortabel leven te leiden, maar om aanwezig te zijn in een wereld vol trauma en conflict. Net als Jezus. Dat is normaal, de rest is bonus.

Dit zegt de man die een jaar of tien later in zijn eentje in de gevangenis zit omdat hij deed wat de kerk te doen heeft: vredestichtend aanwezig zijn in de vijandschap om je heen.

Beluister/abonneer via:

* Spotify* iTunes/Apple Podcasts* Of klik op:

Gehoord in deze aflevering:

* Citaat uit Verborgen omgang (over leven in gemeenschap) van Dietrich Bonhoeffer* Boeiend college van Edward van 't Slot over Bonhoeffer op weetwatjegelooft.nl