Frankrijk Binnendoor

Frankrijk Binnendoor


Stakingen in Frankrijk, Parijs is dan een uitdaging maar blijft leuk. Luister maar naar deze podcast.

December 19, 2019

Ik was ruim een week in Parijs toen door een staking in Frankrijk de metro in Parijs niet reed. Is dat een ramp? Of misschien juist een zegen? In deze podcast en het blog ontdek je er meer over.

In deze podcast kun je mijn tips horen over Parijs en wat ik deed tijdens 8 dagen zonder metro omdat er stakingen waren in Frankrijk. Boven de grond  is er veel meer te ontdekken als je wandelt.






Ik was in Parijs tijdens een staking in FrankrijkToen ik dit aan het schrijven was zat ik in Parijs en hadden de Franse vakbonden weer eens een staking uitgeschreven. Ook dat is Frankrijk. Ik zal mij niet in de politieke situatie mengen. Deze keer ging het over de pensioenleeftijd die in Frankrijk vele jaren lager ligt dan in Nederland. Als ik hier in Parijs ertel dat ik pas pensioen krijg als ik 66 en 4 maanden ben dan kijken ze mij ongelovig aan. "Meen je dat?" "Ja! zo is dat en voor veel Nederlanders zelfs nog later."De reactie is dan een verbaasde "Oh... maar hier kunnen sommige ambtenaren al met pensioen vanaf hun 52e en wist je dat militairen al met 45 kunnen stoppen met werken?" Ai! Dan komt het hard aan als je straks met pensioen gaat als je 62 bent. Nog altijd vele jaren eerder dan in Nederland. Franse vakbonden hebben echter een pittig middel dat maar al te graag van stal wordt gehaald. Staken!Nu ligt het openbaar vervoer plat, de Thalys rijdt bijna niet. Gelukkig ben ik wel nog naar Parijs kunnen reizen.. Maar terug? De Thalys die mij terug moet brengen naar Luik rijdt in geen geval. Wordt het een dag later? Mijn appartement moet ik in elk geval op de dag van vertrek uit. Wordt het een nachtje onder een brug, slapen op Gare du Nord of weet ik nog ergens een hotelkamer te regelen? Dat brengt natuurlijk weer extra kosten met zich mee. Gelukkig kwam het zo ver niet omdat de vriendelijke medewerkers van NS-International mijn Thalys naar een latere trein met extra overstap wisten om te boeken. Topservice!Om dit hele blog te lezen zul je tussen de 10 en 15 minuten nodig hebben. Je kunt natuurlijk ook lekker terwijl je iets anders aan het doen bent naar de podcast luisteren. Met het onderstaande overzicht van de inhoud kun je ook snel een onderwerp kiezen dat je aanspreekt

Quick Navigation
Ik was in Parijs tijdens een staking in FrankrijkStaking, wat doe je in Parijs als het openbaar vervoer plat ligt?Een authentiek café annex restaurant uit 1902Het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere FrankrijkMooiste uitzicht op de Sacré-Coeur van ParijsDe Notre Dame de Paris is er nog steeds!Een oud stationEen leuke uitgaansstraat in Parijs Rue de LappeDownload het ebook Parijs!Digitale kunst: Atelier des LumièresEen bisou van de restauranthouderLekkere croissants, pains au chocolat en baguettes in Parijs.Extra tipsPremiumleden hebben een streepje voor!