Erik Jan Koedijk 100% inspiratie podcast

Erik Jan Koedijk 100% inspiratie podcast


#0005 Een exclusief interview met politievlogger Jan-Willem deel 2

March 04, 2017

Deel 2 van een exclusief interview met de bekende politie vlogger Jan-Willem
Met bijna 100.000 abonnees op zijn YouTube kanaal is hij naast politieman ook een bekende YouTuber geworden. Jan-Willem is als politie vlogger werkzaam als politieman bij het basisteam van Almere Buiten Hout. Ook wel bekend als #PAB247. Luister naar deel 2 van het interview dat ik onlangs had met Jan-Willem. In deze podcast zit een kleine storing van een minuut ( bij de 14e minuut tot de 15e minuut).
Uit- en aanzetten
Als een computer of telefoon het niet goed doet, zet je hem uit en weer opnieuw aan. Zo helpt mijn boek Reset! organisaties, teams, verenigingen, vrijwilligers en ook politiemensen de knop om te zetten. De afgelopen twintig jaar van mijn carrière viel me namelijk één aspect telkens op: de manier waarop we met elkaar samenwerken en communiceren is voor verbetering vatbaar.
Het is tijd voor een reset en daarom schreef ik het boek. Het boek is bijvoorbeeld te bestellen via bol.com en is interessant en inspirerend voor iedereen. Het is toegankelijk geschreven en bevat geen vakjargon. 75% van de inhoud gaat over jouw eigen rol binnen het communiceren en samenwerken met anderen in deze snel veranderende wereld. Hoe raak je minder snel in de stress, hoe geef je ruimte voor de ideeën van anderen, hoe verbeter je de kwaliteit van hoe je naar iemand luistert. Ik bezocht Jan-Willem om hem een gesigneerd exemplaar te overhandigen van mijn boek. Hij is een geweldig voorbeeld binnen bijvoorbeeld samenwerken en communiceren. Hij laat zien hoe hij naar de burgers van Almere heeft geluisterd. Zijn voorbeeld kan voor vele organisaties inspiratie opleveren. Klik hier om direct naar de podcast te gaan.
Jan-Willem: de Reset! van de politiecommunicatie
Het goede werk dat de politie doet wordt vind ik weleens geremd door een soort van ‘krampachtige vorm’ van communicatie. Dat is vreemd, want politiewerk is grotendeels communicatie. Innoveren in communicatie en samenwerken is dus essentieel voor de politie om te overleven. Kortom: alle politieambtenaren werken als communicatiemedewerker. Tijd om talenten van politiemedewerkers goed in kaart te brengen (zie ook hoofdstuk 8 in het boek). Plotseling was daar ‘cameratalent’ Jan-Willem met zijn vlogs. Van jongs af aan al geïnteresseerd in computers en techniek. Politie vlogger Jan-Willem vind ik (zelfs wereldwijd gezien) een voorbeeld van iemand die een Reset! brengt voor de organisatie waar hij voor werkt: de politie. Niets houdt hem meer tegen. Jan-Willem bewijst dat de doelgroep toe is aan een dialoog met de politie. Het is een verbreding die door zijn teamchef wordt ondersteunt. De ruimte krijgen van je leidinggevende is essentieel om je organisatie wendbaar te houden.
 
Een voorbeeld van een vlog van Jan-Willem de politie vlogger
 

Vooroordelen
Het maken van de vlogs (video’s) kan ook tot vooroordelen leiden bij kritische burgers en journalisten. Want…. moet Jan-Willem van de politie nu wel deze video’s maken en ‘kan hij die tijd niet beter besteden om boeven te vangen’? Wanneer je naar deel 2 luistert zul je merken met hoeveel passie en toewijding Jan-Willem dit doet en dat hij tijdens de video’s ook bezig is met zijn werk. Daar kunnen geen tien medewerkers van de afdeling communicatie tegenop. Jan-Willem ‘is de politie’ en krijgt daardoor de gunfactor van de doelgroep ook als ‘medewerker communicatie nieuwe stijl’.
Ik zou Jan-Willem willen adviseren zijn kennis verder deelbaar te maken binnen de organisatie en nog veel meer de communicatie met andere veiligheidsorganisaties op te zoeken.  En aan de eenheidschef het advies dat hij zelf de strategie mag blijven maken en niet als intern reclamekanon wordt ingezet.