Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #21 –Trender och möjligheter på en mogen BI marknad

December 19, 2016

Vi är inne i en intressant period när det kommer till Business Intelligence, kanske den mest spännande någonsin.
Digitaliseringstrenden som vi kallar Analytics och Business Intelligence verktyg är ständigt återkommande i vår podd. Att datamängder fullkomligt exploderar omkring oss vet vi sedan länge. Men det är nu mer än någonsin som de flesta företag inser att det går att dra stor nytta av att verkligen förstå vad all data också kan säga oss. Att få insikt och kunskap från den information som gömmer sig i stora datamängder har blivit allt mer prioriterat bland företag. Det finns ett riktigt värde i att blicka inåt och analysera den data som företagets olika processer, system, individer och avdelningar genererar.
För att fördjupa oss i ämnet  har vi valt att bjuda in en riktig BI expert från en av våra främsta Business Analytics partners till podden. I det här avsnittet får du lära känna Thomas Svahn, Vice VD och Business Analytics evangelist på Advectas. Vi pratar om Business Analytics trenden i sig, var den är idag och var den är på väg. Men även Advanced Analytics och prediktiv analys. Var vi befinner oss på den svenska marknaden och hur Sverige ligger till i förhållande till andra länder. Vi pratar också om self service BI, en tydlig trend som växer sig allt starkare bland företag och sätter individen i centrum. Men framför allt hör vi Thomas berätta om Advectas egna BI studie som de nyligen genomfört, varför de tog initiativet till den och vad den säger om företagens mognad att implementera BI lösningar i en tid då information har blivit en viktig del av företags kapital.
Vi är i en brytpunkt enligt Thomas. Beslutsstöd är inte längre bara för företag, inte heller är det bara för en IT-avdelning eller ekonomiavdelning eller endast för de som ingår i en ledningsgrupp. Han menar att beslutstöd är för alla, vi använder det både privat och på jobbet och trenden går mot att fler individer på fler avdelningar börjar inse vikten av att arbeta framåt med hjälp av att analysera data. Det sträcker sig till och med så långt att fler individer numera ser ett mycket stort behov av att på egen hand hitta stöd och information genom att genomföra egna analysprocesser och Self Service BI enligt Thomas.
En mogen marknad med stort intresse för digitalisering parallellt med nya förbättrade analysverktyg bidrar till att det just nu skapas nya förutsättningar och nya möjligheter för de som tar sig an trenden att analysera företagets data. Dessutom, skickliga BI experter som står redo som vägledare, som  hjälper företag att sätta upp spelplanen som helt enkelt gör det möjligt att förbättra rutiner, förstå resultat och optimera verksamheten. Vi säger stort tack till Thomas för att han medverkade i vår podd och delade med sig av sin kunskap. Thomas gästbloggar även på digitaliserat.nu, här kan du ta del av hans tankar kring ämnet Self Service BI. Bloggen hittar du även på Advectas egna bloggportal.