Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #19 – Ett Business Intelligence kundcase från IBM Business Connect

November 14, 2016

När IT förenas med verksamheten
Digitaliserats podcast har en huvuduppgift, att sprida information om den just nu pågående digitala transformationen till de som gjort ett val att lyssna sig till IT-relaterat content. Vi tror, och har märkt att det finns ett stort intresse av att få en bättre förståelse för de lösningar, trender, verktyg och samarbetspartners som kan stötta en digitalisering inom en rad olika områden. Vi vet också att många vill höra historien om några av landets olika verksamheter och individer som just nu digitaliserar hela eller delar av sin verksamhet. Hur de har lyckats, vad de har gjort och hur de tog initiativet att komma igång med sin unika digitaliseringsresa.
Vårt 19:e avsnitt är inspelat på IBM Business Connect, ett heldagsevenemang där IBM samlade partners och slutkunder för att inspirera och informera om de lösningar som hjälper företag att lyckas med sin digitalisering. Vi pratar Business Intelligence med Fiffi Hellstrand. Hon är IT-koordinator på Reitan Convenience Sweden och en av talarna på scen. Reitan är franchisegivare för bland annat Pressbyrån och 7-Eleven med en verksamhet som bedrivs genom drygt 500 butiker runt om i landet. Här berättar hon sin digitaliseringshistoria kopplad till deras stora utmaning: att snabbt enkelt och effektivt få tillgång till affärskritisk data men också förstå och dra nytta av dess värde.
Reitan hade ett behov av ett helt nytt system för Business Intelligence, men det var mycket som var avgörande för att det skulle fungera i praktiken, bland annat att få det levererat som tjänst. Andra krav var att systemet alltid är tillgängligt, flexibelt och framför allt enkelt för användarna. Det måste förena IT med den övriga verksamheten, framförallt butikerna. Det nya BI systemet skulle även kunna förändras i takt med omvärlden, kunna göra nya analyser vid behov och kunna låta alla deras butiker och franchisetagare få ta del av värdefull data som också ger svar och indikation på var trenderna går.
“Allt som görs med hjälp av IT startar och slutar i butiken, gör det inte det fungerar inte lösningen”
Fiffi Hellstrand IT-koordinator Reitan Convenience Sweden.
Det här kundcaset från verkligheten ger oss en unik inblick i hur man på bästa sätt tar vara på en av de viktigaste tillgångar som ett företag har nämligen stora mängder data. Samtalet styrker också vikten av att inleda strategiska samarbeten med rätt partners, i Reitans fall med RG19. Men det är också en historia som bevisar att det idag finns unika möjligheter att jobba strategiskt genom att bearbeta det egna företagets data med rätt IT-infrastruktur i grunden. Vi tackar Fiffi Hellstrand för hennes medverkan i vår podd där hon delar med sig av digitaliseringsresan som vi hoppas även inspirerar andra att komma igång.