Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #14 – Datahantering med rätt lagring

June 21, 2016

Framtidens datatillväxt kräver sin infrastruktur
Hur ser den historiska resan ut för datahantering och hur tar vi på bästa sätt hand om  den enorma datatillväxten i framtiden? När är lagring av data en kritisk faktor och när är den endast av största vikt för en enskild individ? Olika data har olika stor betydelse och bör därför hanteras därefter. När värdet av data skiljer behövs olika typer av lagring. En perfekt mix av dyrare lösningar med blixtsnabb tillgänglighet i kombination med de enklaste billigaste alternativen för att kunna hantera volymen och kostnaden som kommer med.
I den här podcasten får du möta Mathias Persson Öhlander. En expert inom lagringsområdet som jobbar på IBM med mjukvaru- definierade lösningar där infrastrukturen representeras i en logisk form istället för en fysisk. Vi lyfter temat lagring och pratar om möjligheterna att hantera den ständigt ökande och alltmer värdefulla störtfloden av data. Vi pratar om Software Defined Storage som är en revolutionerande lösning inom lagringsmarknaden med enorma fördelar och kostnadsbesparingar.
Ju viktigare data desto viktigare blir hanteringen.  Allt fler verksamheter behöver smartare system där infrastrukturen är en stabil grund som även klarar av data i olika format och större mängd. Det handlar om att både resursoptimera och hantera datatillämpningen rätt. Att lyfta upp den logiska lagringen från det fysiska medlet och situationsanpassa lösningen därefter.
Vi vet alla att data fortsätter att växa lavinartat så det finns skäl att redan nu se över infrastrukturen, skapa en grundförståelse för lagringsbehoven och rusta för framtiden enligt Mathias. I vår podcast lyfter han 3 viktiga aspekter kring mjukvarubaserad lagring. Den fysiska såsom produkten, access planet som ger tillgänglighet och kontrollplanet som gör det möjligt att managera. Vi pratar om 3 drivkrafter som blir allt viktigare för företag att investera i rätt lagring: backup och arkivering, kapacitet av dataresurs och disaster recovery. Vi pratar även om att nya tjänster skapas för hosting partners med den mjukvarudefinierade lagringen som kan erbjuda optimerade lagringstjänster för kund, hålla ned kostnader och öka kapaciteten.
När allt digitaliseras finns det inget stopp för datamängderna som ska lagras och bearbetas de kommande åren. Det innebär att företag som vill förbli konkurrenskraftiga behöver lägga större vikt på hur deras data hanteras i verksamheten. Lagring har blivit helt avgörande om man ska lyckas med en digitalisering och genom vår podd  Datahantering med rätt lagring hoppas vi kunna inspirera med en diskussion från lite olika perspektiv.
 
Vill du fördjupa dig ytterligare, då kan du bland annat läsa IBM:s bloggpost Defining a new Generation of Software Defined Infrastructure
Lösningarna bakom lagringstrenden kan du läsa mer om på Digitaliserats trendsida för Storage, Backup & Recovery.
Här kan du även ta del av Mathias Use cases hur Software Defined Storage används.