Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #13 – Att veta eller inte veta

June 02, 2016

Självlärande system ger insikt i den kognitiva eran
Vilket pris har kunskap och vad är kostnaden att inte veta? Vi befinner oss i den kognitiva eran där artificiell intelligens och smarta självlärande system gjort entré och samarbetar med människan.  De omvandlar informationsmassan till  insikter och leder till möjligheten att kunna fatta bättre beslut i en tid där vi fullkomligt överöses av data i alla dess former. Strukturerat och ostrukturerat. Ettor och nollor, ljud, bilder och filmer. All denna information som växer och flödar omkring oss skapar också ett enormt värde. Men det sker först efter att någon gör jobbet och förädlar den. Här behövs verktyg som är mer avancerade än den mänskliga hjärnan och som med större kraft kan hantera mängden, mixen och hastigheten av all data.
För att fördjupa oss i ämnet och få en bättre förståelse för verktygen och hur det fungerar i praktiken har vi valt att bjuda in en riktig expert. Vi träffar Torbjörn Hägglöf, en passionerad analytiker med djup kunskap och ett brinnande intresse för det kognitiva. Torbjörn jobbar på IBM med införandet och tillämpningar av kognitiva teknologier. Han berättar vad det handlar om och ger oss exempel från verkligheten som både fascinerar och berör.
När data har blivit ett företags viktigaste drivkraft och konkurrensfaktor behöver allt fler hitta sätt att förädla för att också kunna dra nytta av den. Med den analytiska förmågan berikas inte bara organisationens värde, den kan också bli nyckeln till framgång och hjälpa till att planera: långsikt, taktiskt, stegvist och kostnadseffektivt. Men även på individnivå gynnar analysen för att bättre förstå oss på vår omvärld, vår hälsa och för att vi ska kunna anpassa vår livsstil därefter. Möjligheterna är oändliga tack vare smarta kognitiva molntjänster och innovativa ekosystem.
I den kognitiva eran är framtiden inte bara framför oss, en del av den går att fånga här och nu. En bra start är att lyssna på vår 13:e podcast som lyfter frågor om data, insikt och skillnaden mellan att veta och inte veta.