Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #11 – Integration för ökad konkurrenskraft

May 18, 2016

En rapportering från Integrate 2 Innovate
Vi skapar innovation genom digitaliseringen men ingen innovation är möjlig utan integration. Därför är integration en absolut förutsättning för att kunna dra nytta av digitaliseringen.
Integration genomsyrar inte bara det som berör IT-verksamheten, det sträcker sig ut i hela företaget. Lika väl som att integration kan etablera IT som en möjliggörare av Innovation kan bristande integrationsförmåga och saknad av tydliga strategier bli ett företags fall. I Digitaliserats elfte podcast låter vi experterna komma till tals för att ge sin syn på saken.
Den här podcasten är inspelad på ett av vårens stora IT-evenemang: Integrate 2 Innovate, en årligen återkommande konferens som arrangeras av analysföretaget Radar Ecosystems. Den samlade lite över 200 beslutsfattare och ett 20 tal leverantörer och Digitaliserat var på plats för att ta del av dagen och lyfta diskussionen vidare genom vår podcast.
Det märks tydligt att integration är ett högt prioriterat område bland företag. Radar beskriver det som en allt större del av innovationsprocessen där redan kända teknologier som kopplas ihop med något annat kan ge upphov till något nytt och på så sätt skapa nya värden. Vi intervjuade Hans Werner, grundare och VD på Radar som säger att vi befinner oss i ett läge där svensk IT-verksamhet fokuserar på 2 saker. Att bli effektivare på IT-kostnadssidan, men samtidigt öka bidraget från IT till verksamheten och på så sätt skapa konkurrenskraft. Ett läge som kräver tydliga strategier för integration av alla möjliga processer och affärsområden inom en verksamhet.
I det här avsnittet lyfter vi även fram en av keynote-talarna från I2I, Olle Johnsson CIO och IT ansvarig på Facility Service företaget Caverion. . Hör honom berätta om deras digitala transformation som just nu genomförs, där integration skapar innovation och konkurrenskraft. Olle driver förändringsresan som med hjälp av IOT har kommit en bra bit på vägen men som ställer stora krav på IT organisationen. Lite som att vara överläkare på en intensivavdelning på ett stort universitetssjukhus enligt Olle. Det kräver mod, erfarenhet och skicklighet samtidigt som det inte finns något som helst utrymme att ta felaktiga beslut.