Digitaliserat

Digitaliserat


Pod #9 – Att omvandla data till värdefull insikt

April 19, 2016

Konsten att skapa affärsnytta med hjälp av dataanalys.
Det blir allt viktigare att omvandla data till värdefull insikt med hjälp av analys, något som vi tidigare pratat om i vår podcast. Analytics är ett allt mer prioriterat område som de flesta företag och organisationer budgeterar för att implementera i någon form men på grund av dess bredd kan vara svårt att greppa. Vi har träffat Peter Jönsson, lösningsarkitekt och produktspecialist inom Analytics på IBM för att ta ett grepp om, förstå fördelarna och göra en djupdykning i ämnet.
Analytics innefattar många delkomponenter. Bland annat handlar det om att hantera och förädla det data som ständigt växer, som under ytan också döljer värdefull information.  Peter beskriver det som konsten att ta fram rätt information till rätt användare, på rätt plats. Informationen skall dessutom levereras med bra kvalitet, kunna visualiseras på ett vettigt sätt så att vi kan använda oss av det för att kunna fatta rätt beslut. Det är enligt Peter kärnan i vad analytics skall och bör göra.
Vilka analyticstrender sticker ut? Varför känns begrepp som Big Data uttjatat? Vad är kognitiv analys och hur har Watson skapat nya förutsättningar för företag? Data kommer alltid att finnas, det är stort och det är mycket och det kommer att fortsätta att växa. Men det är ju inte storleken på datat som gör det värdefullt. Istället ligger värdet i att det går att skapa lönsamhet med hjälp av att analysera och förädla det. De företag som förstått hur de kan skapa lönsamhet genom analys har också hittat nya sätt att utveckla sitt erbjudande mot sin kund. Något som blir en viktig framgångsfaktor när datat många gånger har blivit företagets viktigaste tillgång.
Det och mycket mer pratar vi om i vår nionde podcast och vi hoppas kunna besvara några av alla de frågor som ni må ha kring ämnet. Dessutom ger Peter oss några konkreta exempel från verkligheten, både från den lokala och globala marknaden. Välkommen att ta del av diskussionen kring ett av digitaliseringens viktigaste affärsområden Analytics!