Digitaliserat

Digitaliserat


Vikten av en stabil infrastruktur

April 14, 2016

Digitaliseringen kräver sin IT-infrastruktur
Vi pratar digitalisering, automatisering, mobilitet samtidigt som vi pratar e-handel och sätter ett e-prefix på det mesta nu för tiden. Men vi pratar även om infrastruktur för att det är en absolut förutsättning för att allt innovativt som just nu utvecklas ska fungera i praktiken. I alla investeringar som görs för att digitalisera, automatisera, mobilisera eller optimera en process finns även ett behov av en ny typ av infrastruktur. En infrastruktur som är robust, redundant och fram för allt säker. Det är ett måste för att klara av att hantera den förändringen som vi är inne i just nu.
Att bygga huset från grunden
Vi undrar hur en IT-expert ser på vikten av att investera i en stabil infrastruktur  när vi parallellt går mot öppen IT, molnlösningar och nya sätt att äga IT. Vi pratar med Hans Werner på Radar om vikten av att bygga huset från grunden, kravet att infrastrukturen  finns på plats för att klara av att stötta de applikationer och det verksamhetsstöd som behövs idag och i framtiden. Utvecklingen inom IT går väldigt snabbt framåt och det gäller att hänga med.  Om vi skulle se på ett företags infrastruktur som ett hus så är det inte bara viktigt att bygga upp det rätt från grunden för att det ska hålla. Hur huset ska vara och hur huset ser ut har också blivit något helt makalöst annorlunda än hur det var för ett tag sen. Så här gäller det verkligen att tänka till, så att grunden klarar av att hantera den stora förändring som sker just nu.
Tre tydliga trender
Tittar man på det som händer i Sverige, så är det här väldigt mycket centrerat runt tre starka trender:
Kostnadsreduktion – Expansion- Innovation
Trend nummer ett, kostnadsreduktion, det handlar om att IT-budgetarna egentligen inte ökar i realvärde längre. Utan vi ska helt enkelt med en peng som sjunker i realvärde, samtidigt stötta en IT-verksamhet och utveckla ett stabilt IT-stöd som dessutom ska lösa mer än vad det gjort tidigare. En utmaning kan tänkas för många organisationer att få ihop den ekvationen.
Trend nummer två som handlar om expansion är kopplat till det IT-stöd man bygger upp. Och det handlar i mångt och mycket om att effektivisera de processerna som företag idag redan arbetar i. Och trendområde nummer tre, det är innovation med hjälp utav IT. Att skapa nya affärsmodeller med hjälp av teknik, att utveckla verksamheten till något nytt och på så sätt utöka ett erbjudande till kund.
Enligt Hans hänger alla de här trenderna ihop. Kostnadsreduktion handlar väldigt mycket om produktion och leverans av IT, och det är där som vikten av en stabil infrastruktur kommer in. För faktum är att klarar vi inte av att göra det här till ett väsentligt mycket bättre sätt än vad vi har gjort tidigare. Att kunna prestera med högre effektivitet och till högre produktivitet behöver vi stödet från smarta system. Det blir ett måste att frigöra medel för att företag ska kunna ägna sig åt innovation och förändring.
8 av 10 svenska företag budgeterar
Det är tydligt att vi måste ta oss till en ny investeringsnivå när det gäller att jobba med IT och innovation. Något som Radar ser i sina analyser då åtta av tio svenska verksamheter idag har budget allokerad, i alla fall de kommande två åren, för att förändra sättet man bygger sin IT-portfölj på. Och den här IT-portföljen kommer få en större externifieringsgrad, det vill säga bygga på ett mycket, mycket större relation till leverantörer än vad den har gjort tidigare enligt Hans.
Med andra ord finns det en hel del fördelar för de som är verksamma inom IT och tar sig an utvecklingen på rätt sätt. När marknaden efterfrågar nya IT-leveranser kan en rätt uppsatt infrastruktur generera kapacitet på många olika sätt där ett exempel är genom molnbaserade tjänster. Att drifta själv eller att köpa i det p