Digitaliserat

Digitaliserat


Att digitalisera verksamheten

April 14, 2016

Den digitala transformationen händer just nu och möjligheterna är oändliga. Viljan att skapa innovation och konkurrensdrivande förändring genom att bygga nya stödjande lösningar för verksamheten är stor ute bland företagsledarna. It analytikerna är eniga om att det råder ett stort intresse att digitalisera verksamheten men det har även spekulerats i att det råder en kunskapsbrist kring digitaliseringen hos svenska företag. Något som riskerar att bli ett hinder för de som vill transformeras men saknar tydliga strategier för hur de går tillväga. För att gå till botten med det har vi intervjuat en IT-expert Hans Werner, grundare av analysföretaget Radar. Vi ställer frågan hur det ser ut generellt och om Sverige sticker ut i just digitaliseringsfrågan.
Sverige digitaliserar
Enligt Radars rapporter har 64 % av alla svenska verksamheter budget allokerad för att investera i någon form av digitalisering. Hans Werner upplyser oss om att vi sticker ut inom EU-regionen då 4,8 % av företagen i Sverige är klassade som verksamma inom IT-området eller ICT-området. Och i EU ligger motsvarande siffran, under 2 %. Så att vi har ett väsentligt mycket större IT-innehåll i våra verksamheter än vad man har i genomsnitt i Europa. Sen är ju frågan när det kommer till att investera inom IT… vad skapar vi då med de här investerade kronorna? Det är en rätt viktig parameter och tittar vi i dag då med den här snabba förändringen som sker runt omkring oss, så klarar vi av att allokera ungefär 26 % av all IT-realisering till förändring i svenska IT-verksamheter. Det gör Sverige bland de ledande länderna i Europa, och även i globala mått mätt. Så det är en bra siffra som enligt Radars nyckeltal och nyckeltalsanalyser får oss att tro att vi kommer röra oss från 26 % hela vägen upp till 45 % inom loppet av ett antal år. En oerhört intressant siffra som gör att en viktig KPI för företagsledare blir att följa just den förändringsandel av alla IT-pengar som spenderas i en verksamhet. Och vi hittar idag de absolut mest lönsamma företagen i Sverige, oavsett bransch, de som har en förändringsandel mellan 35 % upptill 45 %. Så kan du hålla koll på den KPI:n så har du en styrparameter som kommer vara den absolut viktigaste enligt Hans.
Att budgetera för digitaliseringen
Hans analyser är kanske någonting att ta med sig inför budgetarbeten. Att försöka skruva ihop siffrorna på var verksamheten är på väg och hålla ordning på den, förstå sig på utvecklingsbehovet av investeringar inom IT. Att få koll på hur nya IT-lösningar och teknik egentligen står sig i förhållande till allt annat. Alla de här förändringarna i och med digitaliseringen skapar enorma möjligheter förstås, men det finns ju jättestora utmaningar. Utmaningar som i stora delar landar i knät på IT-chefen. Det blir oerhört viktigt att kunna analysera förändringarna som sker, att kunna ta hand om företagets IT utmaningar parallellt med att bli ”digital first”. Att bli mycket mera drivande och förstå sig på möjligheterna kring trender och tekniken bakom. För det räcker inte för en IT chef att bara leverera IT. Man måste verkligen vara med och aktivt definiera och bidra i värdeskapandet i verksamheten för att lyckas med digitaliseringen.
Digitaliseringens fyra viktiga förändringsfaktorer
Hur man än vrider och vänder på det så handlar de IT-mässiga utmaningarna väldigt mycket om business as usual, det vill säga hur ska ett företags ordinarie IT-verksamhet agera för att kunna fungera fullt ut? Hans Werner menar att den förändring som vi står inför i dag tack vare digitaliseringsvågen kommer att förändra en hel del. Han ser förändringen i sättet som IT produceras på, sättet IT levereras på, sättet IT organiseras på och sättet som IT styrs inom verksamheten. Det är fyra viktiga parametrar som de flesta företag som vill ge sig in i digitaliseringen behöver sä