Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#53 – Roger Sandberg

July 18, 2015

Gefle IF har överraskat positivt på många under årets säsong i Allsvenskan. Tränaren Roger Sandberg, som gör sin andra säsong i klubben, berättar i Allsvenskans podcast att han är nöjd med lagets framsteg.
– Vi har utvecklat spelet, det är jag väldigt nöjd och stolt över, säger han.
43-årige Roger Sandberg har efter en svår debutsäsong lyft med Gefle IF. Förra säsongen fick man kvala mot Ljungskile SK för att hålla sig kvar i Allsvenskan, men 2015 inledde man med två 2-0-segrar, något som la en stabil grund för årets säsong.
På planen anser lärarutbildade Sandberg att man kan skönja en utveckling i spelet, både individuellt och kollektivt, och att det är detta som ligger bakom lagets framskjutna tabellposition.
– Den här säsongen har börjat på ett lovande sätt. Inte bara att vi har tagit en del poäng men också att vi har utvecklat spelet, det är jag väldigt nöjd och stolt över. Det är jag mest nöjd över, inte minst med tanke på att vi har gått ut på en ny arena med nya förutsättningar.
”Dialog och diskussioner”
Även utanför planen fungerar samarbetet inom Gefle, något som Sandberg dock håller som typiskt för klubben. Som nämnt har man lyckats bygga en ny arena, Gavlevallen, samt att de sportsliga besluten tas gemensamt.
– Jag är mycket involverad i värvningar. Vi har hela tiden en dialog, jag och sportchefen Hasse Berggren och även min assisterande.
– Dialog och diskussioner präglar Gefle IF, det är ingen som kör ett enmansrace utan det är ett lagarbete, även på värvningsfronten.
Uppbrottet från Hammarby
Ett tillfälle i karriären då samarbetet inte fungerade för Sandberg var tiden som assisterande tränare till Gregg Berhalter i Hammarby. Laget låg i Superettan, och efter att ha räddat laget från nedflyttning som huvudtränare 2011 tog Sandberg ett kliv tillbaka som assistent 2012 – en roll han lämnade efter halva säsongen.
– Det är väl mer eller mindre preskriberat nu så varför jag lämnade kan jag säga: framför allt var Gregg Berhalter inte kompetent nog. Jag har väl inte sagt det officiellt tidigare men det kan jag gott och väl göra nu. Det var huvudorsaken.
– Jag kände att jag kan inte stå bakom varken ledarskapet eller fotbollsfilosofin. Jag kände att istället för att jag ska vara här och bli bitter så är det bättre för alla parter att jag hoppar av.
Erfarenheten från tiden i Hammarby är dock något Sandberg tagit med sig i sin fortsatta tränarkarriär.
– Det var otroligt lärorikt. Det tryck som finns i en sådan förening är fantastiskt, men det kan också vara en belastning i motgång.
Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Adam Kalin på adam.kalin@svenskelitfotboll.se om du har feedback på programmet.

Avsnittet finns också på iTunes. Lyssna/prenumerera här.
RSS: http://www.allsvenskan.se/feed/podcast