Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#52 – Johan Mårtensson

July 11, 2015

Efter tre år i holländska Utrecht återvände Johan Mårtensson förra sommaren till svensk fotboll. I Allsvenskans podcast drar den nu 26-årige Helsingborgsmittfältaren paralleller till den liga han lämnade för fyra år sedan.
– Jag tycker att Allsvenskan har blivit bättre sedan förra vändan jag var här, säger han.

Johan Mårtensson klev fram på den allsvenska scenen som 19-åring 2008. Efter stabila utvecklingsår i hemtrakten kring Skövde var det till slut GAIS som lockade till sig den löpstarke och passningsskicklige mittfältarens signatur.

Mårtensson spelade i GAIS när hela klubben var på väg in i en formtopp med brassen Wanderson som offensiv ledstjärna. Även om klubben imponerade med en femteplats 2011, året då Mårtensson lämnade för Utrecht, håller han Allsvenskan som bättre idag.

– Jag tycker att Allsvenskan har blivit bättre sedan förra vändan jag var här. Det känns som att den är på väg framåt och det är kul när vi får nya arenor, det drar uppe hela Allsvenskan, säger han.

Holland i jämförelse
Förra sommaren återvände Mårtensson till Sverige igen efter tre år i holländska Utrecht. Efter att ha fått besked om minskad speltid vände tvåvägsmittfältaren hem till Sverige och Helsingborgs IF, där han nu har en nyckelroll på centralt mittfält.

Mårtensson håller som sagt Allsvenskan högre nu än för fem år sedan, men hur står den sig i relation till den hyllade holländska fotbollen?

– Svårt att svara på hur min gamla klubb Utrecht hade klarat sig i Allsvenskan. Individuellt är spelarna överlag skickligare i Holland, men sen är det mycket annat som vi är bättre på. Att spela som ett lag, till exempel.

– Det är mycket en och en i Holland. Dribblingar framåt och man-man i försvarsspel. I Sverige är vi ett bättre kollektiv, men de är bättre individuellt.

"Fler spelande lag nu"
Även om Mårtensson ser laganda och kollektiv som nyckelord i den svenska fotbollen framhäver han att det även skett en teknisk utveckling medan han spelade i Eredivisie.

– Det är fler spelande lag nu och det är roligare att titta på för fans och publik, så det känns som att den är på rätt spår. Publiksnittet har höjts också, dels tack vare Hammarby, men det känns spännande.

– Flera av U21-landslagsspelarna spelar här också, så jag tycker att den blir bättre och bättre för varje år. Sverige ska ha en liga som står sig högre på rankningen så att fler lag kommer ut i Europa, säger han.

Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Adam Kalin på adam.kalin@svenskelitfotboll.se om du har feedback på programmet.

Avsnittet finns också på iTunes. Lyssna/prenumerera här.
RSS: http://www.allsvenskan.se/feed/podcast