Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#45 – Mats Enquist

May 23, 2015

Pyroteknik är en återkommande fråga inom den svenska fotbollen. SEF:s generalsekreterare Mats Enquist menar att många bra saker har gjorts kring snåriga ämnen under de senaste åren, men erkänner svårigheter med att hitta lösning mellan klubbar och supportrar i just den frågan.
– Vi har öppnat för möjligheten till laglig pyroteknik.  Det vore tjänstefel att inte pröva, säger han i Allsvenskans podcast.

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har sedan 1928 fungerat som en serviceorganisation för elitföreningarnas gemensamma intressen. Idag handlar arbetet om att vara mer drivande i utvecklingen av elitfotbollen i Sverige.

SEF:s generalsekreterare är sedan drygt tre år tillbaka Mats Enquist, med bakgrund inom näringslivet och med erfarenhet från svenska golfförbundet. En av de frågor han och många andra arbetat med under de senaste åren har varit hur man ska hantera olaglig pyroteknik på de svenska arenorna – och dess efterspel.

– På myndighetssidan är toleransen noll, hos klubbarna säger man att man inte vet hur man ska göra, och supporterföreträdarna säger att man inte har någon förståelse för det här. Plötsligt står man mitt i den här bikupan och förstår att om man blundar så får man ännu fler problem och inser att någonting måste göras, säger han i Allsvenskans podcast.

Förhåller sig till lagen
En nationell strategi har tagits fram där Enquist menar att man fick igenom många bra saker som bejakar supporterskapet på ett starkt sätt. Däremot kvarstår vissa problemområden kring den illegala pyrotekniken.

– Vi själva förhåller oss till den illegala pyrotekniken på tre saker som vi inte kan blunda för vare sig vi vill eller inte. Ett: det är olagligt, då får vi problem med tillståndet att arrangera matcher. Vi får problem som inte är fotbollens beslut, utan vi har tappat vår möjlighet att driva arrangemanget som vi vill.

– Det andra är att vi inte kan låta bli att förhålla oss till är att om det brinner, vare sig det är en bengal eller i en soptunna, så finns det en viss säkerhetsrisk och en viss hälsorisk. Vi pausar då våra matcher och återställer säkerheten.

– Det tredje problemet är att vi får matchstörningar som följd av det. Vi vet inte hur sjutton vi ska hantera de här tre sakerna på ett annat sätt. Tillståndsproblemet är inte vårt, vi kan inte blunda för det och säga ”vi kör ändå”. Vad gäller bengaler så behöver vi inte fastna i den romantiska diskussionen om bengaler är stämningsfulla eller inte - utan det är bara att konstatera att om det finns ett säkerhetsproblem så måste arrangören agera.

”Mycket dialog”
Enquist lyfter fram stämningen som svenska supportrar är kapabla att skapa på våra arenor som något positivt, men framhäver även att myndigheterna kommer att sätta stopp när det blir för stökigt.

– Vi tar det med mycket dialog. Vi har fått ett ändrat regelverket så att vi ska komma bort från de meningslösa böterna. Principen är den att du ska inte bötfälla föreningar för sådant de faktiskt inte kan påverka, utan att man i sådant fall sätter böter om man haft brister i sitt arrangemang.

– Vi har öppnat för möjligheten till laglig pyroteknik. Förbundet har sagt att om polisen, klubben och supportrarna är överens så kan man få okej för att köra laglig pyroteknik. Det är åtminstone en chans att ta. Jag har sagt till alla skeptiker att jag vet inte om vi hittar en lösning mellan klubb och supporter, men det vore ju tjänstefel att inte pröva. Någonstans måste man hitta en kompromiss, säger han.

Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Adam Kalin på adam.kalin@svenskelitfotboll.se om du har feedback på programmet.

Avsnittet finns också på iTunes. Lyssna/prenumerera här.
RSS: http://www.allsvenskan.se/feed/podcast