Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#44 – Kristian Bergström

May 16, 2015

Åtvidabergs FF:s rutinerade mittfältare Kristian Bergström har slagit sitt eget rekord som Allsvenskans äldste målskytt två gånger om den här säsongen. Trots den individuella framgången har dock lagspelaren Bergström fattat ett stort beslut om framtiden.
– Det här året kommer vara mitt sista år, avslöjar han i Allsvenskans podcast.
Efter en 23 år lång seniorkarriär har Åtvidabergs rutinerade mittfältare Kristian Bergström bestämt sig för att lägga skorna på hyllan efter den nuvarande säsongen. 41-årige Bergström har stått för två mål hittills i år, men känner att åldern börjar ta ut sin rätt.

– Det här året kommer vara mitt sista år. Det är väl inget som jag har uttalat sådär, men det kommer det absolut att vara, säger han.
– Man tänker på att ta vara på varje matchtillfälle i och med att man vet att man inte har så jättemånga matcher kvar. Matcherna är anledningen till att man håller på – jag älskar att träna men det är just i matchtillfället som man får värdera det man har gjort, få utlopp för det man har tränat på, så det gäller att gå in med full fokus och försöka få ut så mycket som möjligt av de minuter man har kvar på fotbollsplanen.
Drivet – lyckas med det oväntade
Bergström inledde sin karriär i Åtvidaberg och gjorde seniordebut 1992. Efter sejourer i IFK Norrköping och Malmö FF, och två landskamper rikare, återvände han inför säsongen 2004 till moderföreningen. Efter att ha spelat upp Åtvidaberg i Allsvenskan drivs Bergström nu, i karriärens slutskede, av att kunna lyckas med det oväntade.
– Egentligen så är drivet att vi ska lyckas med någonting som många inte tror. Det är många som har sagt att vi ska åka ur Allsvenskan och sånt går jag igång på ganska mycket. Annars har jag inget själv kvar som jag vill uppnå. Att få njuta av att kliva ut på allsvenska arenor en sista gång, ta in både atmosfär och även försöka prestera – det är det stora.
Redan ledare men oklar framtid
Som redan utbildad tränare och med sex års erfarenhet som lärare på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg finns möjligheter för Bergström att fortsätta som ledare inom sporten efter spelarkarriärens slut. Redan i år har han inlett en mentor-roll där han finns tillhands för de yngre spelarna i a-laget och även de som är på väg att ta steget upp.
Att lägga spelandet bakom sig är dock inget enkelt beslut och den tvåfaldiga landslagsmannen menar att det kommer behövs något att fylla tomrummet med.
– Jag är lite skraj för den dagen då jag lägger av. Det är en så stor del av livet, så man funderar lite på vad som händer när det tar slut. Jag tror att det är viktigt att hitta något som man kan föra över drivkraften på för att man inte bara ska vara. Jag tror att man måste ha något att sätta ny mål efter.
– Någonstans inom en så finns det en önskan om att pyssla med fotboll på något sätt. Kanske en roll inom ÅFF men kanske även att jag tränar min grabbs lag. Det är lite svårt det där, jag tror att när man väl är klar med sitt spelande så finns det ett tomrum som måste fylla med nånting. Kanske fotboll, men annars får jag hitta något annat.
”Det var kul men nu är det slut”
Bergström har som sagt varit med om att ha tagit sin moderklubb Åtvidaberg till Allsvenskan, något han beskriver som en av karriärens höjdpunkter. Efter 23 år inom svensk elitfotboll är det kanske inte oväntat att förhoppningarna om avslutningsmatchen är av det modestare slaget.
– Jag skulle vilja gå av planen efter att laget har vunnit, sen har jag nog inga större krav om att jag ska vara framstående och ha gjort mål eller så. Det man vill känna när man slutar är att det här var bra, det var kul, men nu är det slut - en form av nöjdhet ändå. Om man skulle förlora så skulle nog besvikelsen över en förlust skulle ta bort känslan över att man verkligen är färdig, fö