Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#43 – Bosse Karlsson

May 09, 2015

Den svenska domarbasen Bosse Karlsson har vandrat en lång väg för att nå den post han har idag. Blicken är dock riktad framåt, där bland annat målkameror är en del av visionen.
– Vi vill ha målkameror så fort det bara går, det är vår inställning, säger han i Allsvenskans podcast.
Efter en karriär som spelare, tränare och domare – från de lägre serierna till VM i USA 1994 – har domarbasen Bosse Karlsson samlat på sig en mängd rutin som hjälper honom i hans roll som domarbas i Sverige.
Han är ordförande i domarkommittén och därmed ytterst ansvarig för domarfrågor i Sverige. I 20 år  var han coach för elitdomare i landet, ett uppdrag som nu innehas av ex-domaren Peter Fröjdfeldt. Jobbet handlar mycket om domarnas utveckling och frågor som rör dem, och Karlsson är inte sen att påpeka att förutsättningarna för att vara domare i Sverige ändrats markant sedan hans tid på planen.
– Allting har ändrats sedan jag slutade! Nu har de bra ersättning också, vi hade bara tre dagars förlorad arbetsförtjänst när jag åkte ut på en internationell match. Det var liksom förlust nästan varje gång man åkte ut då, säger han.
Bättre förutsättningar ska locka fler
Inför säsongen 2009 blev fem svenska domare heltidsproffs i en satsning från svenska fotbollsförbundet. Sedan dess har en till tillkommit, i vad Bosse Karlsson anser är ett viktigt steg då så många matcher i Allsvenskan spelas på vardagar.
– Idag har vi sex professionella domare i Sverige. Det har ändrats helt och hållet, och även om det är väldigt få platser lediga för de som vill döma fotboll så hoppas vi att att det lockar. Att vi har proffsdomare i Allsvenskan har stor betydelse då vi spelar väldigt mycket på vardagskvällar. Om vi ska hinna med alla matcher så måste vi spela många matcher mitt i veckan.
– Jag tyckte att Allsvenskan började alldeles nyss, men nu har vi redan spelat sju omgångar av serien! Sju omgångar i april månad, kan man säga. Ska domarna då träna också och förbereda sig för match, hinna gå ner och gå upp igen, ska man då ha ett yrke där emellan... jag beundrar de som dömer Allsvenskan som inte är heltidsproffs. De har lite ersättning så de ska kunna ta ledigt från sina jobb, hinna träna lite tidigare än bara sena kvällar, så förhoppningsvis kan det locka fler att bli domare i framtiden.

”Vi vill ha målkameror”
Bosse Karlsson anser att nivån på domarna i Sverige är bra, men i och med att fotboll är en bedömningssport så kommer folk alltid ha olika uppfattning om vissa situationer. En sak som han och domarna vill ha till hjälp är dock målkameror.
– När klubbarna, eller svenska fotbollsförbundet, eller arenorna vill betala för det så har vi målkameror i svensk fotboll. Jag vill ha det, domarna vill ha det, absolut. Det finns nog inget värre som domare än att ha dömt en match och ett mål som gjorts inte har blivit godkänt på grund av att man inte sett att bollen varit inne. Vi vill ha målkameror så fort det bara går, det är vår inställning.
Vad gäller övriga hjälpmedel är han dock mer tveksam, även om han dock lyfter fram frisparkssprejen som en succé.

– Gränsen ska dras vid målkameror. Boll över mållinjen eller inte, inget annat. Det finns för många olika uppfattningar annars. Vi kan sitta du och jag och se en repris och tycka olika, ”jo han touchar bollen”, ”nej, han touchar inte bollen”. Det går inte. Det finns inget rätt och fel i de situationerna, det är en bedömningsfråga. Men mållinjen, den vill jag ha så fort som möjligt, men det är en kostnadsfråga. Jag vet inte om kostnaderna har sjunkit, men vi pratar om miljonbelopp för en anläggning på en arena, upp mot två miljoner kronor, säger han.
Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Adam Kalin på adam.kalin@svenskelitfotboll.se om du har feedback på programmet.

Avsnittet finns också på iTun