Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#42 – Linus Wahlqvist

May 02, 2015

IFK Norrköpings försvarstalang provtränade med Europeiska toppklubbar, men efter en säsong som ordinarie i sin hemstads klubb skrev han nyligen på ett långtidskontrakt. Linus Wahlqvist fick tidigt chansen på elitnivå och vill nu ge något tillbaka.
– Norrköping är min stad och mitt lag, och jag får spela och utvecklas varje dag, så det har väl egentligen alltid varit Norrköping som varit i tankarna, säger han i Allsvenskans podcast.
Arsenal, Sunderland och Benfica bjöd in till provspel. I Sunderland i nordöstra England blev det till och med två korta sejourer. Men IFK Norrköpings backtalang Linus Wahlqvist, med ett färskt kontrakt till 2018 påskrivet, är glad över att han stannade i sin hemstads klubb. En stor del av förklaringen ligger i ”Pekings” tidiga talangsatsning.

– Jag tror absolut att jag tog rätt beslut när jag skrev på här. Jag är mycket för seniorfotboll tidigt. Att få träna med en a-trupp från att man är 15-16 år har varit jäkligt utvecklande för mig. Att få en hel säsong i allsvenskan som 17-åring, att slå sig in och få känna på allsvenskan så tidigt, det var väldigt viktigt. Fotbollsmässigt har det gett mig väldigt mycket.
– Det blev 20 matcher från start och fyra inhopp, det får jag vara väldigt nöjd med. Det hade man väl inte räknat med när man stod där i januari och tänkte på hur säsongen skulle se ut.

Hyllar ledarna
Den nu 18-årige Wahlqvist kom fram i a-laget som mittback, men har mest fått hålla till som högerback under sin korta seniorkarriär. Tränaren Janne Andersson har velat att Linus utvecklat sitt inläggsspel, något som gamle ytterbacken Mathias Flóren, nu assisterande tränare, hjälpt till med.
– Janne Andersson är en tränare som verkligen vet vad han vill. Han har haft stor del i min utveckling, han är hård men rättvis och det är så jag vill ha det. Man ska få höra när man gör bra saker och man ska få höra när man gör dåliga saker. Vi har en bra känsla i hela truppen nu med alla tränare och spelare. Vi vet vad vi vill.
– Jag tycker att Norrköping är en bra klubb att utvecklas i som ungdomsspelare. Förra säsongen så spelade jag ändå 24 matcher och kände att jag kunde gå in som allsvensk spelare med bättre självförtroende och en större roll i laget. Det var därför jag skrev på. Jag trivs skitbra här och tycker att vi har något intressant på gång.
Intresse från Malmö
Det har som sagt funnits utländskt intresse kring den flexible försvararen, men även Malmö FF har gett sig tillkänna. Precis som tidigare i karriären har dock Wahlqvist inte känt något behov av att ge sig av.
– Malmö var intresserade, men man får tänka på speltid också. Norrköping är min stad och mitt lag, och jag får spela och utvecklas varje dag, så det har väl egentligen alltid varit Norrköping som varit i tankarna.
– Det är klart att Champions League lockar, men som sagt, när man är 17-18-19 så måste man spela. Jag vet inte om jag skulle vilja byta till någon annan klubb inom Sverige. Norrköping är mitt lag och det är här jag vill ta steget ut i Europa från sen. Jag vill spela bra och vinna matcher och skulle jättegärna vilja ta ett SM-guld här innan man försvinner iväg, om det skulle hända.

”Press känner jag inte”
Wahlqvist vidhåller dock att framtidstankar inte rör honom i ryggen, utan fokus är här och nu – och han är medveten om vad som krävs oavsett hur karriären kommer att gestalta sig.
– Press känner jag inte. Jag vet vad jag vill och gör ett försök för att komma dit. Om jag inte lyckas så vet jag ändå att jag har gått in helhjärtat och försökt. Sen känner jag ingen press över att bli bäst i världen, man landar där man landar och man får jobba själv för att komma dit, det är så enkelt det är egentligen. Det är bara att träna på och kämpa, säger han.
Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Ada