Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se

Allsvenskans officiella podcast Allsvenskan.se


#40 - Magnus Erlingmark

April 18, 2015

Magnus Erlingmark har gjort nästan 400 matcher i Allsvenskan och har fyra SM-guld på sitt CV. Idag är han generalsekreterare för spelarföreningen i Sverige – och han ser positivt på utvecklingen i Allsvenskan. 
– Att Malmö tog sig till Champions League var väldigt viktigt för svensk fotboll generellt, säger han i Allsvenskans podcast. 
Magnus Erlingmark har en imponerande meritförteckning. Fyra SM-guld med IFK Göteborg, VM-brons 1994 och EM-framgångar på hemmaplan 1992 är några av höjdpunkterna. 1994 var han också med om att ta IFK Göteborg vidare till kvartsfinal i Champions League. Han vet vad framgångar i Europa kan innebära för svensk klubbfotboll - och välkomnar därför Malmö FF:s framgångar i Champions League förra året.
–Att Malmö tog sig till Champions League var väldigt viktigt för svensk fotboll generellt. Även om de får ett försprång nu så hoppas och tror jag att det kommer regna ner ekonomi på de andra föreningarna via det, säger han.
Idag jobbar han med spelarnas egna intresseorganisation SFS och följer Allsvenskan på nära håll. En serie som utvecklas åt rätt håll enligt honom.
– Det är kul att se intresset. Det växte efter min karriär, och sen har det fortsatt att växa.
För att fortsätta utvecklingen av svensk fotboll uppmanar han klubbarna att tänka långsiktigt. Att satsa pengar på att få fram egna talanger, snarare än att blicka utomlands för snabba lösningar, är rätt väg att gå enligt honom.
– För mig är det självklart att man ska försöka utveckla egna talanger. Framför allt om vi ska ha bra svenska landslag i framtiden. Vi är ett så pass stort land att vi ska kunna utveckla många duktiga fotbollsspelare framöver också.
Han uppmuntrar också unga spelare att våga stanna i Allsvenskan - även om det finns alternativ utomlands.
– De borde ha tålamod och vänta till de vuxit ur Allsvenskan. Då är man också förberedd på nästa steg. Det är vad jag tycker och tror, men sen är det alltid individuellt. Vissa klarar av att flytta utomlands när de är 16 år - men många gör det inte.
Använd hashtagen #allpodd på Twitter eller mejla programledaren Adam Kalin på adam.kalin@svenskelitfotboll.se om du har feedback på programmet.

Avsnittet finns också på iTunes. Lyssna/prenumerera här.
RSS: http://www.allsvenskan.se/feed/podcast