Affärspodden

Affärspodden


Linda Lundmark: ”Vi behöver fler kvinnliga förebilder”

December 21, 2016

Trots att vi varit medvetna om bristen på kvinnor i IT-branschen så har ingenting hänt. Sedan 2005 har tvärtom bristen ökat - då var 22 procent kvinnor, elva år senare är andelen 21 procent. Det kan inte ses som annat än ett direkt misslyckande.

I dag gästas Affärspodden av Linda Lundmark, rutinerad projektledare på konsultbyrån Tromb. Det är det första avsnittet av podden som går in på vårt tema Digitaliseringsskolan (#digiskola), och samtalet kretsar kring just jämställdheten i branschen.

Vi pratar såväl om vad den manliga dominansen beror på som vad vi kan göra åt den på kort och lång sikt.

Linda lyfter bland annat hur viktiga de kvinnliga förebilderna är. För henne var det den direkta anledningen till att hon själv valde en karriär inom IT.

- Det som gjorde att jag gick systemvetarutbildningen var att det var en tjej som var och berättade om utbildningen. Hon var väldigt kvinnlig, duktig på att prata och kunde berätta om det utifrån att det inte var svårt eller tråkigt.

Som utbildare i digital strategi i Piteå är baksidan något jag stöter på allt för ofta. Att sträva efter jämn könsfördelning på föreläsarna är en självklarhet, men inte enkelt. Det är männen som oftare syns i såväl media som på andra scener, och när jag aktivt efterfrågar rekommendationer från branschen så är det även då med få undantag männen som lyfts fram bland kollegor och andra.
Här finns mycket att göra, men var börjar vi - hur blir vi bättre på att rekrytera kvinnor till IT-utbildningarna och -jobben?

Programledare för podcasten är Markus Odevall och producent Simon Sörestam.